Mia Ahlberg, ordförande i Barnmorskeförbundet, anser att sjukhusen behöver ha överkapacitet under terminerna för att komma till bukt med bemanningsproblematiken – som återkommer varje år.  Foto: pressbild/TT

Barnmorskeförbundet om sommaren på förlossningen: ”Det är inte optimalt”

Uppdaterad
Publicerad

Den som ska föda barn i sommar behöver inte oroa sig för platsbrist eller få barnmorskor. Det är bilden som Sveriges regioner målar upp i den enkät som SVT Nyheter gjort. Men Barnmorskeförbundet är av en annan åsikt.
– Man måste vara beredd på att byta sjukhus och på att barnmorskor har flera födande, säger Mia Ahlhberg, fackförbundets ordförande. 

Det är ytterst få regioner som känner oro över bemanningen på förlossningen i sommar. Dessutom är så gott som alla förlossningsplatser öppna under sommaren. Det framgår av SVT:s enkät.

Trots det får Barnmorskeförbundet rapporter om enorma luckor i scheman, på vissa håll flera hundra pass.  

– De passen kommer inte kunna täckas av extrapersonal utan det blir befintlig personal som får täcka upp. Det är inte alls optimalt, säger Mia Ahlberg, ordförande Barnmorskeförbundet.

Att barnmorskor får extra lön för att flytta sin semester eller jobba extrapass är ingen bra lösning, enligt henne. 

– Det är kortsiktiga paniklösningar som inte alls är bra ur arbetsmiljösynpunkt. Man kan jobba hur mycket som helst och tjäna massa pengar – det är bra för plånboken men vi har arbetsregler av en anledning.

Barnmorskor lämnar förlossningen

Barnmorskeförbundet anser att sjukhusen behöver ha överkapacitet under terminerna för att komma till rätta med bemanningsproblematiken – som återkommer varje år. 

– Det var så vården var förr. Då kavlade man upp ärmarna lite extra över sommaren, nu är det uppkavlade ärmar hela tiden och då blir man för trött. 

Konsekvensen blir att barnmorskor lämnar förlossningsvården, menar Mia Ahlberg. 

– En anledning till att vi har så fina resultat kring barnafödande i Sverige är att vi har rätt kompetens. Nu börjar vi tumma på det.

”Borde vara ett baskrav”

Trots det anser inte Mia Ahlberg att man bör vara rädd för att föda barn i sommar. Personalen är van att hantera situationen. Däremot kanske man måste sänka sina förväntningar. 

– När jag kommer in som kvinna med värkar ska jag veta att det finns en plats för mig, att det finns en barnmorska som ska hjälpa mig och vara hos mig hela tiden. Det borde vara ett baskrav, men så kommer man inte kunna ha det i sommar. Man måste vara beredd på att byta sjukhus och på att barnmorskor har flera födande. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer