Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det som gör varannan vecka-boende så bra? Se barnpsykologen svara på tittarfrågor om växelvist boende för barn i videon. Foto: SVT/TT

Barnpsykologen om varannan vecka-boende: ”Stigmat att det är dåligt för barnet kan man ta bort”

Uppdaterad
Publicerad

200 000 svenska barn beräknas i dag bo hos sina föräldrar varannan vecka.

Det gör att Sverige sticker ut, både i världen och i Europa, menar barn- och föräldrarpsykologen Malin Bergström.

– Det räcker att du åker till Finland eller Norge så är det här mycket mindre vanligt än i Sverige.

Sverige beräknas i dag ha högst andel varannan vecka-boende barn i världen. Det visar en ny rapport från företaget Happy Parents, baserat på data från SCB och Socialstyrelsen.

Bästa boendeformen – vid samarbete

Rapporten pekar också på att varannan vecka verkar vara den bästa boendeformen för barn med separerade föräldrar – om föräldrarna kan samarbeta. Dessutom finns det flera positiva effekter när föräldrar i större utsträckning delar på ansvaret för barnen.

– Ett delat ansvar skapar förutsättningar för jämställda förebilder vilket i sig påverkar barnets självbild. Dessutom visar forskning att barn mår bättre av att bo med separerade föräldrar med en fungerande kommunikation än med samlevande i konflikt, säger barn- och föräldrarpsykologen Malin Bergström, som är en av medförfattarna till rapporten.

Se barn- och föräldrarpsykologen svara på några av era tittarfrågor om ”varannanvecka-livet” i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.