Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Konkret kan det leda till lägre löner för kvinnor, sämre arbetsvillkor och karriärmöjligheter, säger Therese Svanström på TCO. Hör mer i klippet. Foto: Martina Holmberg / TT

Föräldraledigheten mer ojämställd än tidigare känt

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor är borta från arbetet drygt nio månader längre än männen under föräldraledigheten. Det framkommer i en ny rapport från TCO.

– Jag är både orolig, bekymrad och förvånad. Det visar att vi inte kan ta de steg jämställdshetsmässigt, som vi sett tidigare, säger Therese Svanström, ordförande på TCO.

Föräldraledigheten är mer ojämställd än vad som syns uppger TCO i sin nya rapport.

Ser man bara till Försäkringskassans siffror om föräldrapenning visar det att kvinnor är borta från arbete i drygt 8 månader i betald föräldraledighet, men räknar man även in obetald föräldraledighet, som TCO gjort i undersökningen, är den siffran nästan 13 månader. Det är väsentligt mer än männen och det har negativa konsekvenser för kvinnors karriär och inkomst, bedömer TCO.

Therese Svanström menar att utvecklingen mot ett mer jämställt uttag av föräldra­penningdagarna, har stannat av.

– Vi har vant oss vid normer på arbetsmarknaden och i hemmet som innebär att kvinnor tar ett större ansvar för obetalt arbete som i slutändan innebär att man förlorar i det betalda arbetet.

Genusforskaren Anneli Häyrén vid Uppsala universitet instämmer:

– Det mest oroande är att det faktiskt är en vikande trend. Det innebär att pappor inte tar ut den tid de faktiskt kan och får ta ut.

Konsekvenser i arbetslivet

Rapporten undersöker föräldraledigheten under barnets två första år, då den största delen av föräldraledigheten tas ut. Undersökningen bygger på siffror från Försäkringskassan och omfattar både obetald och betald föräldraledighet.

Mätt i månader var kvinnor i genomsnitt borta från arbetet på grund av betald och obetald föräldraledighet i 12,7 månader under barnens första två år, för barn födda 2019. Motsvarande siffra för män var 3,4 månader.

– Konkret kan det leda till lägre löner för kvinnor, sämre arbetsvillkor och karriärmöjligheter, kvinnor är sjukskrivna i högre utsträckning och i slutändan är pensionsgapet idag 30 procent, säger Therese Svanström.

Ökat de senaste sex åren

Enligt rapporten har skillnaden mellan kvinnors och mäns andel obetald föräldraledighet ökat de senaste sex åren, där kvinnor tar ut en allt större andel av ledigheten. Genusforskaren Anneli Häyrén är inte överraskad av resulatet.

– Kvinnor fortsätter att offra sig, tänker jag, utan att se framtida konsekvenser av detta offer.

Therese Svanström vid TCO menar att klyftan riskerar bli ännu större.

– Om den ekonomiska jämställdheten ska öka behöver föräldraledigheten fördelas mer jämnt. Vi ser att pappor på arbetsplatser tar ut lika mycket föräldraledighet som sina kollegor och samma sak med mammorna.

Om undersökningen

För att se fördelningen av föräldraledighet mellan män och kvinnor undersöks vanligtvis uttag av föräldrapenning, det vill säga betald ledighet. I rapporten har TCO även tittat på obetald ledighet för att få en mer korrekt bild av hur den totala föräldraledigheten ser ut.  

I undersökningen tittar TCO på föräldraledigheten under barnens två första år, eftersom det är då den absoluta majoriteten av föräldraledigheten tas ut.  

Beräkningarna bygger på siffror och skattningar från Försäkringskassan. 

Källa: TCO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.