Bärsen bärs hem till Sverige igen

Uppdaterad
Publicerad

Förra året fraktade svenska bryggerier över en miljon ölburkar till Tyskland. Efter kom svenskarna för att köpa samma ölburkar och sedan sprätta upp dem hemma i Sverige igen.

Även starkspriten åker tur och retur mellan landets gränser för att det är så mycket billigare att köpa utomlands än på Systembolaget.

-Vi tycker att det är bedrövligt att det är på det här viset. Tyvärr kommer det att bli ännu vanligare, för nästa år höjs nämligen ölskatten med 13 procent, säger Cecilia Giertta , vd för Sveriges Bryggerier.

Alkoholens Ullared

Scandlines Bordershop i tyska Puttgarden är den plats dit svenskarna helst åker för att gränshandla. Under veckohelgerna kan 2.000 svenskar komma dit för att handla i den gigantiska lagerlokalen fylld med sprit, öl, cider och vin. Det påminner om ett alkoholens Ullared.

-Transporterna påverkar växthuseffekten och sen har vi själva emballaget, det vill säga aluminiumburkarna, säger Cecilia Giertta.

-Men det som verkligen påverkar miljön är inte våra transporter med lastbilar eller bussarna med svenskar som åker och handlar. Det som påverkar mest är alla privatbilar som åker ner och handlar i gränshandeln. De åker tomma ner och fullastade med alkohol hem, säger Cecilia Giertta.

Var tredje öl är köpt i Sverige

Logistikföretaget Schenker gjorde i början på 2000-talet en beräkning på hur stor miljöpåverkan var och kom fram till att ungefär 112.000 ton koldioxid per år eller 56.000 ton per enkel väg för privatresorna släpptes ut (ett ton koldioxid motsvarar 425 liter bensin).

En titt på den officiella statistiken över hur svenskar köper alkohol visar att bara 54 procent av den starköl som vi dricker inhandlas på Systembolaget. 10 procent säljs på krogen och resten vid gränshandeln.

-Var tredje öl som dricks i Sverige är alltså köpt inom gränshandeln,konstaterar Cecilia Giertta.

Stora prisskillnader

En svensk starköl som kostar 10 kronor och 40 öre, exklusive pant i Sverige, kostar 4 kronor och 17 öre i Tyskland.

-Det är ännu större skillnad när det gäller starkspriten. En liter Vodka går att handla för 60 kronor i gränsbutikerna i Tyskland. När det handlar om mer kända varumärken så kan kunden tjäna 200 kronor per liter, säger Erika Nylander, vd för Sprit- och leverantörs

föreningen.

Spritförsäljningen upp 30 procent

På Sprit- och leverantörsföreningen ser man också en stadig uppgång av försäljningen till gränshandeln.

-När vi jämför år 2009 med 2010 så har försäljningen av olika spritsorter gått upp med 30 procent. Att det blir en sprithöjning av spritskatten nästa år kommer att innebär att fler svenskar kommer att

välja att inte handla på Systembolaget.

Från Sprit- och leverantörsföreningen har man inga direkta miljöaspekter på fraktandet av alkohol till gränshandeln och det faktum att svenskarna sedan bär hem samma flaskor igen.

-Men visst är det bättre för miljön om vi sänker alkoholskatten hemma så att fler handlar på Systembolaget, säger Erika Nylander.

Inger Haupt

inger.haupt@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.