Nix till mix och färdigköpta varianter i affärerna alltså enligt Långström.
Och våffeldagen som alltid numera infaller den 25 mars och allt mums mums med grädde och sylt i mungiporna är egentligen ett stort missförstånd.
-Våffelätandet har en lång tradition i Sverige. Från början var det Maria bebådelsedag man skulle fira och hon kallades för vårfrun och det transformerades under århundradena så småningom om till ”våfflor” berättar Jesper.
Så tack kära vårfru – jungfru Maria – för alla goda frasiga våfflor.
Jesper Långström tycker inte man ska krångla till det. Som sagt inga färdiga mixer – det är enkelt och kul att fixa egen smet hemma.
-Den märkligaste våffla jag ätit var en chilivariant och den var faktiskt väldigt god, berättar Jesper och letar vidare i sina våffelminnen.
-När jag var liten var jag med mina föräldrar i Spanien och det fanns en bar i närheten och där gräddades äkta svenska våfflor, minns Jesper. Och att sitta i den heta vårsolen i Spanien och äta våfflor med sylt och grädde det var en höjdare.
Farvoritsylten och grädde eller glass eller både och.
-Sen är det bara att njuta, säger Jesper med ett stort lockande leende på sina våffelkladdiga läppar.
Rikard Palm
rikard.palm@svt.se