Båstadsbon Carlos Luna fick ett privat möte med påven i dag. Foto: SVT

Båstadsbon Carlos fick privat träff med påven

Uppdaterad
Publicerad

Efter påvens långa dag i Lund och Malmö, fick han i hemlighet besök av en vän. Carlos Luna från Båstad träffade Franciskus på tu man hand i kväll. 

Vid halv sjutiden i kväll tog Carlos och hans livskamrat Gunilla Wickman en taxi i Lund till en i förväg överenskommen plats. Där fick taxin vända. Sedan åkte paret vidare med polis till påven på okänd ort.

– Det var som vi hade bestämt att vi fick åka sista biten fram till påvens residens med polis, på grund av säkerhetsskäl. Jag vet inte vart det var vi åkte. Jag tror inte jag får säga det.

Påven besöker Sverige

”Du ska göra som påven säger”

För ungefär en vecka sedan, fick Carlos Luna klartecken från Vatikanen. Franciskus ville gärna träffa honom och hans livskamrat Gunilla Wickman.

– Jag berättade för påven för några veckor sedan om att jag ville ge honom något som är ett budskap till världen om att få slut på våldet. Inte bara krig, utan allt våld, säger Carlos.

– De hade ställt fram en vit stol till honom och två bruna till oss. Men Franciskus sade till Gunilla, nej, nej, i den vita stolen ska du sitta och hon protesterade. Men då sade jag: Nej, du ska göra som påven säger.

Överlämnade skulptur

Carlos hade ett specifikt mål med mötet. Han överlämnade en kopia av Carl Fredrik Reutersvärds skulptur av pistolen med en knut på pipan till påven. Carlos har också varit i kontakt med rörelsen Non Violence som arbetar för fredlig samlevnad i hela världen men hjälp av nationella ambassadörer och lokala hjältar.

– Han var så glad och lycklig och sade till mig att han tyckte min idé var otroligt bra och att skulpturen var så vacker! Det var en fantastisk stämning. Han kramade mig jättemycket. Han var så rörd och sade att han tyckte att skulpturen var så vacker och att han kommer att få stor användning av den.

Vill förena Sverige och Vatikanen

2013 började den argentinske politiska flyktingen Carlos Luna skriva mejl till sin landsman Franciskus. De hade träffats i det förflutna, när påven utbildade sig till präst och Carlos var peronistisk gerillaman. Carlos beslöt att ta upp kontakten på nytt och nu är de två männen vänner. De hör av varandra regelbundet och Carlos uppmanar ofta påven att engagera sig i olika frågor. 

– Min idé den här gången är att förena Sverige och Vatikanen i kampen för fred och mot allt våld, säger Carlos. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Sverige

Mer i ämnet