Bättre att riva än att renovera

Uppdaterad
Publicerad

Istället för att rusta upp miljonprogramhus från 60och 70-talen börjar nu bostadsbolag riva bostäder och helt enkelt bygga nytt.

På lång sikt kan det bli billigare. Experter menar att bostadsföretag nu måste överväga alternativet att bygga nytt istället för att renovera.

Under de snart 30 år som Sören Eckerberg har bott i hyreshuset i Uppsala så har huset och lägenheterna aldrig renoverats. I dag är fastigheten i mycket dåligt skick.

-Det är sprucket överallt. På vissa väggar kan du ta en fyrtumsspik och en femöring och så kan du trycka rakt in i väggen. Det är inte speciellt mycket att hänga i julgranen, säger Sören Eckerberg.

Huset är byggt 1965, i början av det så kallade miljonprogrammet. Runt om i Sverige finns tusentals liknande hus och många bostadsbolag planerar nu för omfattande renoveringar. Men i Uppsala väljer man att gå en annan väg. Istället för att rusta upp, ska man riva och bygga nytt.

-Om vi river och bygger nytt kan vi dels få in fler lägenheter på samma yta, och så får man en mycket bättre produkt. Du får alltså lägenheter med ett helt annat inomhusklimat, helt annan energianvändning och helt annan tillgänglighet, säger Åsa Hedenberg, vd på Uppsalahem.

Varför har man än så länge inte vågat prata så mycket om att riva hus?

-Jag tror att det finns en tradition i Sverige. Vi hade det här rivningsraseriet på 50- och 60-talen och vi tänker väldigt mycket på hus som något som står för evigt, säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi.

Att totalrenovera kostar 1,1 miljoner kronor per lägenhet. Att istället bygga nytt kostar 1,6 miljoner kronor per lägenhet. På kort sikt så blir det alltså dyrare att riva och bygga nytt. Men på lång sikt menar Uppsalahem att det blir billigare.

-Jag tror många gånger att bara renovera upp de här gamla husen och tro att det håller i 40 år, det kommer att bli dyrt. Du kommer att behöva gå in betydligt tidigare och renovera en gång till, säger Åsa Hedenberg.

-Det viktiga nu är att man tänker långsiktigt, man gör en förutsättningslös bedömning av alla alternativ inklusive ett rivningsalternativ, säger Hans Lind.

Uppsalahems vd Åsa Hedenberg tror nu att fler bostadsbolag i Sverige kommer att följa efter och göra samma sak. Sören Eckerberg förstår att det kan vara bättre att riva och bygga nytt. Men han ogillar idén att han snart måste flytta.

-De får flytta åt mig, för jag vill inte flytta, säger han.

Samir Abu Eid, Erika Christensson

Rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.