”Olämpliga personer ska inte få hantera explosiva varor”, säger inrikesminister Mikael Damberg. Foto: TT

Bättre kontroll ska stoppa sprängningar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill utöka kontrollen av personer som innehar eller hanterar civila sprängämnen. Fler personkategorier än i dag ska lämplighetsprövas, föreslås i en lagrådsremiss.

– Olämpliga personer ska inte få hantera explosiva varor, säger inrikesminister Mikael Damberg på en pressträff.

Syftet är att förhindra att sprängämnen hamnar hos kriminella och därmed minska kriminella sprängningar ute i samhället. Förra året polisanmäldes 215 kriminella sprängningar. Det kan jämföras med 257 år 2019 och 162 år 2018.

Lagförslaget innebär att lämplighetsprövning ska göras, inte bara av den som söker tillstånd och av föreståndaren, det vill säga den person som ansvarar för hanteringen av sprängämnen. Även personer som hanterar sprängämnena ska lämplighetsprövas.

Börjar gälla i sommar

Enligt Mikael Damberg ska också lämplighetsprövningarna göras tätare än i dag. Det ska också bli enklare att återkalla tillstånd ska också kunna återkallas lättare. Lagskärpningarna ska gälla från 1 augusti i år.

Man vill också införa utökade krav på hur sprängämnen förvaras

Om det är ett företag som söker tillstånd ska lämplighetsprövningen göras på de personer som har betydande inflytande över företaget, som vd och styrelseledamöter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.