Explosionen på en loftgång i Husby orsakade stora skador. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Frias för sprängningarna i Husby och Kista

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man frias för att ha legat bakom sprängningarna i Kista och Husby i januari förra året. Däremot döms han av tingsrätten för försök till grov utpressning. Bakgrunden ska, enligt åtalet, vara ett försök att få tillbaka en skuld från ett gift par.

Natten den 21 januari 2020 inträffade två explosioner bara några hundra meter ifrån varandra, i Kista och i Husby, inom loppet av några minuter.

I november åtalades en 22-årig man för två fall av anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, samt försök till grov utpressning. Bakgrunden ska vara ett försök att utpressa ett gift par, med koppling till de två adresserna, på pengar som mannen i paret var skyldig den åtalade.

Nu frias 22-åringen från att ha legat bakom sprängningarna.

Enligt rådmannen Örjan Härneskog i Solna tingsrätt står det klart att sprängningarna hänger samman med utpressningsförsöket, men att det inte finns någon bevisning om när, var eller hur 22-åringen skulle ha anstiftat sprängningarna. Han döms däremot för utpressningsförsöket och ett fall av misshandel till två års fängelse.

22-åringens försvarare, advokat Tobias Enochson, säger till TT att han inte delar tingsrättens bevisvärdering avseende utpressningsförsöket och att den fällande domen sannolikt kommer överklagas.

Inga skadestånd till de många målsägarna

Båda explosionerna skedde vid flerfamiljshus, i Kista i ett trapphus och i Husby på en loftgång. Sju personer, varav två är barn, befann sig i de direkt drabbade lägenheterna. Utöver dem evakuerades ett stort antal boende och totalt har runt 100 personer varit målsägande i ärendet. Enligt åklagaren har händelsen skapat trauman hos många av dem.

Att Solna tingsrätt nu friar 22-åringen för delaktighet i sprängningarna innebär att han inte ska betala något skadestånd till de nästan 100 personer som begärt skadestånd av honom.

– Det finns förstås en mänsklig aspekt av detta. De som bor i husen har känt stor oro och det har varit förskräckligt för dem på alla sätt – att det plötsligt sprängs i huset man bor i. Men eftersom vi inte hittat någon som är ansvarig för sprängningen kan vi inte döma ut några skadestånd, säger Örjan Härneskog.

En 24-årig man stod åtalad i samma ärende misstänkt för bland annat grov utpressning, men han frias från det av tingsrätten. Liksom 22-åringen frias han även från ett åtal om människorov, men döms för narkotikabrott till tre månaders fängelse.

Så här har kriminalinspektör Jacob Påhlman tidigare berättat om bevisningen mot männen i SVT:s Veckans brott:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.