Hör Rinkebypolisen Niclas Andersson om explosionerna. Foto: SVT

Dubbla explosioner i Stockholm – en skadad

Uppdaterad
Publicerad

Två explosioner inträffade i nordvästra Stockholm under natten mot tisdagen. En person har förts i ambulans till sjukhus och ett 50-tal personer har evakuerats. Explosionerna utreds nu som en särskild händelse, vilket ger polisen full tillgång till regionens resurser.

Larmet kom klockan 02.33 under natten mot tisdagen.

Polisen lokaliserade explosionerna till ett flerbostadshus i Kista och ett i Husby. Det är bara några hundra meter mellan husen och detonationerna inträffade med några minuters mellanrum. Explosionen i Husby beskrivs som den kraftigaste.

Explosionen på Östermalm

– Explosionen i Husby ska ha skett på loftgången och den i Kista ska ha skett inne i ett trapphus, men det får den tekniska undersökningen visa, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

På kartan syns de båda explosionerna som skedde natten till tisdagen. Avståndet mellan platserna är 500 meter. Foto: Google

En skadad

En person har förts till sjukhus med vad som beskrivs som lindriga skador och totalt har tio personer fått hjälp av sjukvården, enligt räddningstjänsten.

Omkring femtio boende har evakuerats medan polisens tekniker och nationella bombskyddet kallats in för att undersöka lägenheterna.

Även i Kista har boende evakuerats, till en tvättstuga i området.

”Många är trötta”

Under förmiddagen öppnade kommunen upp två lokaler för krisstöd i Husby och Kista dit drabbade kan vända sig.

– Vi jobbar utifrån de behov som finns. Vissa behöver något att äta, hjälp med att hitta boende för kvällen eller bara vila. Många är väldigt trötta, säger Maria Andersson, stödperson vid Medborgarkontoret i Husby.

Undersöker kopplingar till andra sprängningar

Polisen har spärrat av på plats och arbetar med att samla in information om vad som kan ha hänt, bland annat genom övervakningskameror och genom förhör med vittnen.

Nu utreds om explosionerna har någon koppling till sprängningen på Östermalm förra veckan.

– Vi tittar på kopplingar till andra pågående förundersökningar gällande sprängningar och där ingår den på Östermalm. Det är för tidigt att säga om det finns ett samband i nuläget, säger Anna Wästberg på Stockholmspolisen.

Sprängexpert: ”Kan lätt drabba tredje person”

Henrik Östmark är sprängmedelsexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut. Han kan inte gå in på de specifika händelserna i Stockholmsområdet den senaste tiden men säger att brotten är oroande.

– Det är väldigt lätt att det drabbar tredje person eftersom sprängkraften är svår att kontrollera. Det behövs egentligen ingen förkunskap som behövs för att åstadkomma denna typ av detonationer. Det som behövs är sprängmedel och ett tändsystem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen på Östermalm

Mer i ämnet