-Fram till 1997 överlevde 10 till 12 procent av de drabbade. Nu ligger siffran upp mot 18 procent, sade Anders Jonasson, ordförande i lung- cancerföreningen Stödet, vid en pressträff under lungcancerdagen.
Professor Roger Henriksson berättade om nya mediciner som håller på att testas. -Framtidens behandling kommer att vara en cocktail av olika läke- medel. Vi närmar oss individualiserade behandlingar, sade Henriksson.
På Karolinska universitetssjukhuset i Solna har man genom organisationsförändringar lyckats sänka tiden från remiss till ett första läkarbesök från mellan tre till fyra veckor till under två veckor. På många platser i landet är dock väntetiderna fortfarande långa.
Teknikutvecklingen är viktig för att möta lungcancer som hör till de mest lömska cancerformerna.
-Ett problem med lungcancer är tyvärr bara att vi har så väldigt stora reserver. Man känner sällan själv till att man har en cancer förrän det är för sent, säger Michael Runold, avdelningsläkare vid Karolinska till Aktuellt.
Nya metoder
Skräddarsydd så kallad stereotaktisk strålbehandling betyder att doser 100 gånger större än tidigare kan ges.
Patienten läggs i en vacuumkorg som formas efter kroppen och som följer med under hela behandlingen. Precisionen med all strålning fokuserad i en punkt gör att inga tumörceller kan överleva.
Attityden har svängt från uppgivenhet till försiktig optimism vid onkologklinikerna när överlevnadssiffrorna pekar uppåt.
-Vi har lämnat den här gamla attityden att lungcancer är en sjukdom med dålig prognos där enbart symptomlindring är det vi ska syssla med, säger överläkare Signe Friesland.
-Vi har i dag helt andra möjligheter att ge patienten behandling som ibland leder till bot, säger hon.