Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Baudin (S) anklagar regeringen och SD för brutna vallöften. Foto: TT/SVT

Partisekreteraren om S-lyftet: ”Förstår att väljare är besvikna”

Uppdaterad
Publicerad

Det är regeringen och Sverigedemokraternas agerande snarare än Socialdemokraternas egen politik som bidrar till lyftet i SCB:s mätning.

Det menar Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

– Helt ärligt skulle jag säga det. Jag förstår att väljare är besvikna, säger han.

Socialdemokraterna går framåt i SCB:s partisympatimätning från november, den första som har gjorts sedan valet.

Partisekreterare Tobias Baudin blickar tillbaka mot en valrörelse där plånboksfrågor stod högt på dagordningen.

– Då gick de här regeringspartierna och Sverigedemokraterna till val på att lova vitt och brett till alla. Nu ser vi, varje dag sviker de sina löften och det är såklart att väljarna straffar de här partierna, inklusive Sverigedemokraterna, säger han.

Så det är regeringspartiernas agerande snarare än Socialdemokraternas politik som bidrar till lyftet?

– Helt ärligt skulle jag säga det. Jag förstår att väljare är besvikna om man röstade på Sverigedemokraterna för att man trodde att man skulle få sänka bensinpriset med 6.5 och det blev bara 14 öre, säger han.

Slår tillbaka mot anklagelserna

Men Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson slår tillbaka Socialdemokraternas anklagelse. Han tycker att partiet levererat i stort på det de har gått till val på och hållit sina löften.

– Det är väldigt länge sedan vi hade ett regeringsunderlag som hade ambitionen och en orientering att sänka de här skatterna och även fortsätta med det arbetet i kommande budgetar, säger han.

Vilka trender som går att utläsa utifrån mätningen återstår att se, menar Mattias Bäckström Johansson. Men han betonar att Sverigedemokraterna brukar ligga lägre i opinionsmätningar än själva valresultatet.

”Vi fick ett tydligt mandat”

Moderaternas partisekreterare Karin Enström lägger inte heller någon större vikt vid mätningen där hennes parti backar med 0,2 procentenheter.

– Vi är trygga med den riktiga opinionsmätningen, de vill säga valresultatet som inte är allt för långt tillbaka i tiden. Där fick vi ett tydligt mandat för att få ordning på Sverige, säger hon.

Socialdemokraternas tolkning är att ni har brutit vallöften, hur svarar du på det?

– Regeringen har suttit i sex veckor, det kommer att ta tid att vända den här utvecklingen. Vi har väldigt stora samhällsproblem, och vi har politik för att få ordning på Sverige, säger Karin Enström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer