Baylan avfärdar kritik om friskoleveto

Uppdaterad
Publicerad

Efter S-kongressens beslut om att kommunerna bör få avgörande inflytande när friskolor ska startas blir det omöjligt att komma överens över partiblocken. Det säger Friskolekommitténs ordförande Lars Leijonborg.

– Det försvårar naturligtvis kraftigt denpartiöverskridande lösning om friskolorna som vi faktiskt var ganska nära förnågra dagar sedan. Men det som i praktiken är ett kommunalt veto, det ligger jubortom det som Alliansen kan acceptera. Så att, tyvärr, tror jag att denmöjligheten har minskat kraftigt nu, säger Lars Leijonborg till Ekot.

Miljöpartiet säger också absolut nej till ett kommunalt veto.Socialdemokraternas företrädare i kommittén, Ibrahim Baylan, förnekar att detär ett veto som man har tagit ställning till. Det handlar om ”skärptaskrivningar”, hävdar han.

S-kongressen 2013

Vid en presskonferens på lördagsmorgonen framgick det dock att han inte är heltbekväm med kongressbeslutet. Kommittén hade redan före kongressen kommitöverens om att inte införa något kommunalt veto.

Baylan ville dock tona ned attkongressbeslutet är orsaken till att man inte kommer överens i friskolekommittén.

– Jag ser det som ett svepskäl därför att regeringen igrund och botten har svårt att föreslå några förändringar i ett system somuppenbarligen inte fungerar. Då kan det naturligtvis vara bekvämt att användadet faktum att vi vill stärka det kommunala inflytandet – något vi har tycktunder väldigt lång tid, säger han till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-kongressen 2013

Mer i ämnet