Bedövning används vid svensk halal-slakt

Uppdaterad
Publicerad

Det går att kombinera halal-slakt med den svenska djurskyddslagstiftningen och bedöva djuren innan slakt. Det menar Namir Zetali, vice VD för ett svenskt halal-styckeri.

Miljontals djur slaktas varje år utan bedövning i Europa. Slakterierna utnyttjar ett undantag i lagen som tillåter sådan slakt vid ritualslakt, som halal-slakt. Men i Sverige använder man bedövning även vid halal-slakt.

Koranen

-Så vitt jag vet finns det inget belägg för att koranen ska förbjuda bedövning. Däremot finns det föreskrifter om att djuret vid slakt måste vara vid liv. Men bedövningen innebär inte att man dödar djuret, utan man bedövar djuret, säger Namir Zetali, vice VD för köttproducenten Qibbla Halal Kött utanför Stockholm.

-Vi är ett svenskt företag, vi anammar svensk lagstiftning och i Sverige är det lag på bedövning. Vi slaktar våra djur i Scans anläggningar. Jordbruksverket och Livsmedelsverket finns närvarande, det här sköts på ett professionellt sätt, säger Namir Zetali.

Det är just frågan om djuret dödas vid bedövningen eller inte som skiljer den muslimska synen från den judiska. Enligt det religiöst judiska synsättet är det egentligen inte fråga om en bedövning. Man anser att djuret dör.

Hur ser du på att man utnyttjar det här religiösa undantaget i Europa?

-Jag tycker att det är dubbelmoral. I grund och botten råder förbud mot slakt inom EU – med undantag för ritualslakt för konsumtion i landet. Men det här sköts inte, utan köttet exporteras och kan komma till Sverige. Det kan bero på att de stora slakterierna vill minska ett moment, det vill säga själva bedövningen. De vill också slippa sortera kött som slaktats med två olika slaktmetoder, säger Namir Zetali.

Muslimsk tolkning

Muslimerna i Sverige har genom tolkning av de religiösa reglerna kommit fram till att köttet är halal även om det slaktats enligt svensk lag. Det säger Mohammad Fazlhashemi, muslim och professor i idéhistoria vid Umeå universitet.

-Djuret måste tömmas på blod. Det finns vissa vätskor och annat i kroppen som betraktas som orena, bland annat blod, som djuret måste renas ifrån innan man börjar skära i det.

-Då spelar det ingen roll om djuret är bedövat eller inte bedövat.

Enligt Mohammad Fazlhashemi är det en tolkning som delas av de allra flesta praktiserand muslimer i Sverige, vilka uppskattas till drygt 100.000 personer.

-Det finns en grupp ultraordoxa som inte gör det, men de är väldigt få, säger han.

Freja Salö

freja.salo@svt.se

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

Halal

För att köttet ska räknas som halal krävs att slaktaren är muslim. Han eller hon måste ha sett till att djuret, redan innan slakt, har tillgång till hö och vatten.

När slaktmomentet är igång måste slaktaren vända djuret mot Mecka, säga att slakten sker i Guds namn och skära av halspulsådern under struphuvudet.

Dett sker i Sverige under under bedövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.