Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regeringen öppnar för att högskoleprovet kan komma att genomföras i höst, det meddelar Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, under en presskonferens. Foto: Anders Wiklund/TT

Nytt besked: Möjligt med begränsat högskoleprov redan i höst

Uppdaterad
Publicerad

Trots tidigare besked om att högskoleprovet ställs in i höst öppnar regeringen nu för ett begränsat högskoleprov.
– Regeringen har tillsammans med ansvariga myndigheter arbetat intensivt för att vi så snabbt som möjligt ska kunna ge ett högskoleprov, säger högskoleminister Matilda Ernkrans (S).
Men den provansvariga myndigheten tror att det blir svårt.

Regeringen fattar under torsdagen ett beslut om en förändring i högskoleordningen för att de som inte har ett giltigt högskoleresultat sedan tidigare ska få möjlighet att skriva provet, säger Ernkrans.

– Högskoleprovet är ett sätt för människor att nå sina drömmar, det är en viktig andra chans, säger ministern, men betonar samtidigt att det måste ske på ett säkert sätt.

– Vi måste komma ihåg att vi är i en pandemi. Människors liv och hälsa måste gå först.

Coronapandemin kullkastade planerna på att hålla högskoleprovet i våras. Och för ett par veckor sedan beslutade den provansvariga myndigheten Universitets- och högskolerådet (UHR) att ställa in även det prov som skulle ha hållits i oktober.

Partier tagit strid

UHR och samtliga 21 universitet och högskolor som anordnar provet är överens om att det inte går att genomföra provet utan risk för smittspridning. Och att sprida ut provskrivarna kräver väldigt många fler lokaler och provledare.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har tagit strid för att provet ska ges i höst. Och i onsdags röstade de tillsammans med Sverigedemokraterna igenom att utbildningsutskottet ska ta initiativ i frågan.

– Det är fortfarande så att UHR är ansvarig myndighet och det beslut som regeringen tar i dag gör det möjligt för UHR att om man vill anordna ett begränsat prov för deltagare så kan man göra det, säger Matilda Ernkrans.

Knappt om tid

Men UHR bedömer i dagsläget sannolikheten för att det blir ett begränsat högskoleprov i höst som låg.

– Jag tror att det blir svårt, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding till TT.

Hon har kontinuerliga möten med rektorer för lärosätena och de ser enligt henne ”stora svårigheter” med att genomföra provet i höst, även i begränsad omfattning.

– Vi har diskuterat begräsningen under sommaren, men om universitet och högskolor anser att de kan genomföra provet i höst måste jag få återkomma till, säger hon.

Tiden är knapp, påpekar hon.

Ministern säger att det är upp till er att besluta hur det blir med provet i höst och många sitter och väntar på just det beskedet – när kommer det?

– Det kan jag inte svara på i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer