Foto: Scanpix

Bekräftar: Bevisfilmen var fejk

Uppdaterad
Publicerad

På en välbesökt och känslosam presskonferens i Stockholm i dag bekräftade de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye SVT:s avslöjanden om att bevisfilmen var icensatt och att de utsattes för skenavrättningar.

I en fullsatt sal i ABF-huset i Stockhom mötte Johan Persson och Martin Schibbye pressen och berättade om när de greps under våldsamma former i Ogaden-provinsen. När Martin Schibbye berättar om dagarna efter gripandet sviker rösten honom vid ett par tillfällen och han är märkbart tagen.

– Vi greps den 30 juni och hölls i öknen i flera dagar. Det var de längsta dagarna i mitt liv, säger Martin Schibbye på presskonferensen.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

Skulle ljuga på film

Precis som SVT Nyheter kunde avslöja i veckan tvingades Johan Persson och Martin Schibbye medverka i en iscensatt film med skådespelare. En film som sedan användes som bevis mot dem i rättegången.

– Vi gick med på att ställa upp på film för att de inte skulle skjuta oss. Bland annat ville de att vi skulle fördöma ONFL-gerillan. Vi hoppades också på att vår medverkan skulle göra att vi skulle komma under sjukhusvård. Johan var svårt skottskadad och vi var rädda för att han skulle få blodförgiftning.

”Är inte riktigt friska”

De fortsätter båda berättelsen om hur militären plötsligt kör dem till ett annat område i djungeln.

– Då förstod vi att det var någon sorts Steven Spielberg-grej på gång. Det var skådespelare utklädda till rebeller med action och allt. Vi tänkte att de här människorna är inte riktigt friska.

”Jobbiga dagar”

Både Johan Persson och Martin Schibbye berättar om hur jobbiga dessa dagar var. Och vilken press de var satta under.

– Plötsligt ringde presidenten i den somaliska delen av Etiopien och sa att han inte riktigt var nöjd med våra filminsater. Det enda vi ville var att använda den satellittelefon som militärerna hade. Men det fick vi inte.

Utsattes för skenavrättningar

Genom att SVT fått tillgång till råmaterialet från filminpelningen avslöjades i veckan att de båda journalisterna utsatts för skenavrättningar. Också när det gäller den här punkten blir presskonferensen känslosam. Martin Schibbye berättar om hur soldaterna förde dem åt varsitt håll.

– Vi slits ur en lastbil och jag tvingas gå ut i öknen med soldater bakom ryggen. De säger att ”du kommer dö här, vi skjuter dig i dag”. När jag vänder mig om skjuter en av soldaterna in i en buske. Sen kommer filmkameran upp igen och ett nytt förhör inleds.

Samtidigt sker ungefär samma sak med Johan Persson men en bit bort.

– De säger att de har skjutit Martin. Och själv blev jag hotad till livet flera gånger.

Filmen blev slutligen färdiginspelad och redigerad. Den användes sedan i rättegången mot Johan Persson och Martin Schibbye. Den innehöll ”bevisen” som gjorde att de dömdes till 11 års fängelse. Men idag drygt fjorton månader efter gripandet kunde de berätta de skakiga detaljerna på plats i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska journalister fängslades i Etiopien

Mer i ämnet