Trenden med nedgång i bensinförsäljningen fortsätter, men även dieselförsäljningen sjunker, visar preliminära siffrorna från Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet. Foto: Scanpix

Bensinförsäljningen fortsätter minska

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av bensin och diesel minskade kraftigt i april. Samtidigt ökar försäljningen av E85.

Försäljningen av bensin gick ned med 10 procent i april jämfört med samma månad i fjol. Samtidigt minskade dieseln med 8 procent, enligt de preliminära siffrorna från SPBI, Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet.

-Det är en överraskande stor nedgång, säger Ulf Svahn, vd på SPBI, till SVT.

”Svårt att bortse från priset”
Branschen har de senaste två åren sett en minskning på bensinförsäljningen med runt sju procent. I dag ligger bensinpriset på runt 15 kronor litern.

-Folk brukar vara luttrade men nu är det svårt att bortse från priset som har legat på historisk höga nivåer, säger Svahn till SVT.

SPBI ser en accelererande trend. Däremot är det, enligt Svahn, svårare att se vad dieselnedgången beror på.

-Dieselförsäljningen är kopplad till långa transporter och den ekonomiska aktiviteten i landet och därför kan siffrorna vara en tillfällig nedgång.

De senaste årens nedgång av bensinförsäljningen har medfört rationaliseringar och att antalet bensinstationer och -bolag har minskat markant de senaste åren, inte minst glesbygden har drabbats hårt med långa avstånd mellan servicestationerna.

Ökad etanolförsäljning
Samtidigt som bensin- och dieselförsäljningen minskar ökar försäljningen av etanol, E85, med 3 procent i april jämfört med samma månad i fjol.

-Det är positivt att E85 och andra alternativa bränslen ökar på marknaden. Vi hoppas att fler byter till modernare och nyare bilar vilket är bättre både ur en miljömässig och en säkerhetsmässig synpunkt, säger Motormännens pressansvarige Mikael Höög till SVT.

Att försäljningen av bensin och diesel minskar i Sverige tror Höög bland annat beror på att allt fler väljer alternativa färdsätt, till exempel kollektivt i stället för att ta bilen och att många väljer att cykla till och från jobbet.

-Marknaden sätter priset och i dag är det väldigt dyrt med bensin och diesel. Jag hoppas att regeringen gör en ny satsning på en skrotningspremie vilket skulle innebära fler bränslesnåla bilar på våra vägar, avslutar Motormännens Mikael Höög.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer