Efter förändringarna kommer bensin att kosta 15 öre mer per liter, och diesel 10,25 öre mer per liter inklusive moms. Foto: Erik Simander/TT

Bensinskatten höjs med 15 öre per liter

Uppdaterad
Publicerad

Bensinskatten kommer att höjas, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet. Det står klart efter budgetförhandlingar mellan regeringspartierna, C och L.

Regeringen kommer att återinföra indexeringen av bensinskatten, enligt uppgifter till tidningen. Samtidigt gör man nedjusteringar av skatten till följd av att mer biobränsle blandas in.

Efter förändringarna kommer bensin att kosta 15 öre mer per liter, och diesel 10,25 öre mer per liter inklusive moms, enligt SvD.

Bensin- och dieselskatten har under de senaste åren höjts genom två indexeringar. En automatisk höjning är pausad på grund av den budget som riksdagen antog december 2018.

Kritiseras av Moderaterna

Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna är kritisk till höjningen.

”Ett svek mot alla som varje dag är beroende av bilen för att ta sig till jobbet eller skjutsa barnen till träningen. Det är inte rättvist att låta landsbygden betala notan för regeringens friår och familjevecka. Drivmedel är redan högt beskattat”, skriver hon i ett mejl till SVT Nyheter.

Varken Miljöpartiet eller Liberalerna vill kommentera uppgifterna.

SVT Nyheter söker en kommentar från Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer