Regeringen säger att vaccinmålet ligger fast – trots larm från Skåne och Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm och region Skåne har flaggat för att man troligen missar målet att vaccinera alla över 18 år till midsommar om inte leveranserna snabbas på.

Men regeringen och vaccinsamordnaren Richard Bergström menar att vaccinmålet fortfarande är inom räckhåll och därför ligger fast.

– Vi bedömer att vi kommer att klara målet utifrån det besked om leveranser vi har i dag, säger Nadja Yusuf, pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren (S).

Enligt Nadja Yusuf så grundar regeringen sin bedömning på en tät kontakt med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och vaccinsamordnaren Richard Bergström. Så länge vaccinleveranserna kommer som planerat så ligger målet fast.

– Men skulle något markant hända (med leveranserna), så får vi ta det då, säger hon.

Stockholm skjuter fram vaccinmål

Region Stockholm har just nu den lägsta vaccintakten i landet och vårdutvecklingsregionrådet Désirée Pethrus (KD) menar att det kan bli svårt att hinna vaccinera alla över 18 år till midsommar.

– Vårt mål är att vara klara med vaccineringen till midsommar, men som det ser ut nu lutar vi mer åt mitten av juli, säger hon i SVT:s direktsändning.

”Var är vaccinet?”

Enligt henne har regionen kapaciteten att klara målet, bara man får tillräckligt med leveranser. Hon vädjar till regeringen och Folkhälsomyndigheten att göra allt vad man kan för att få fram fler doser.

Region Skåne har en liknande situation. Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne, gör bedömningen att man inte kommer att klara vaccinmålet givet hur leveransprognoserna ser ut nu.

I förra veckan uttryckte även regiondirektör Alf Jönsson en skarp kritik.

– Vi har kapacitet och personal, men var är vaccinet? undrade han då.

Bergström: Fortfarande realistiskt

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger att han förstår oron i regionerna, men betonar att tillgången på vaccin kommer att öka successivt under våren.

– Moderna och Pfizer kommer att tredubbla sin produktion med EU-pengar som vi har varit med och betalat för. De här anläggningarna är nu godkända av europeiska läkemedelsverket och drar igång sin produktion i slutet av februari eller början av mars. Sedan finns det nya vaccin som inte är godkända ännu, men som visat goda resultat, säger han i SVT:s sändning.

Enligt Bergström är det fortfarande realistiskt att erbjuda alla vuxna svenskar vaccin innan halvårsskiftet. Dock betonar han att en stor del av vaccindoserna kan komma väldigt kompakt.

– Under det andra kvartalet ska vi få 12 miljoner doser till Sverige, och det kanske är så att sex miljoner kommer i början på juni. Allt verkar komma under två till tre månader och det är en praktisk utmaning, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet