En svår busskrasch inträffade under fredagsmorgonen utanför Rostock. Foto: Bernd Wuestneck/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Buss på väg från Stockholm till Berlin i olycka – flera skadade

Uppdaterad
Publicerad

En passagerarbuss med riktning Berlin har kraschat utanför Rostock i Tyskland. Bussen startade i Stockholm, plockade upp passagerare i Köpenhamn och har vält på en motorväg i Tyskland. Flera befaras svårt skadade i olyckan.
På fredagskvällen bekräftar UD att sju svenskar fanns med ombord på bussen och att en svensk vårdas på sjukhus för sina skador.

16 personer ska vara skadade, varav sex svårt. Det fanns 60 passagerare från 22 nationer ombord på bussen när den körde av vägen och välte tidigare på fredagsmorgonen, rapporterar polisen i Rostock via sitt twitterkonto. Räddningsinsatsen är nu avslutad, alla passagerare har körts till sjukhus i Güstrow för att undersökas och bussen är borttransporterad från platsen, enligt lokala myndigheter.

Enligt det tyska bussbolaget Flixbus som kör bussen startade bussen i Stockholm med riktning Berlin. Föraren granskas av en läkare och förhörs av polisen för att få mer information om olyckan. Chauffören var inte alkoholpåverkad, uppger polisen i Rostock.

UD bekräftar skadade svenskar

På fredagkvällen bekräftar UD för TT att sju svenskar fanns med på bussen.

En av de svenska resenärerna vårdas på sjukhus för sina skador, bekräftar utrikesdepartementet (UD).

– Men vi kan inte säga något mer om tillståndet. Ambassaden i Berlin, konsulatet i Rostock och UD arbetar aktivt med händelsen. Vi står även i kontakt med tyska myndigheter och bussbolaget. UD har även haft kontakt med anhöriga, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör på UD, till TT.

Kvar i bussen

Svenske Olof Mogren, en av passagerarna, satt fast inne i bussen efter olyckan och berättade om situationen för TV4.

– Jag var på väg till Berlin till min pappas 70-årskalas. Jag har inte fått en skråma, och jag har pratat med några svenskar, men jag har inte sett någon svensk allvarligt skadad vad jag vet.

Tyske Michael Brockmüller befann sig i Linstow vid olycksplatsen.

– Mängder av räddningspersonal försöker få ut passagerarna ur bussen. Den har kört av motorvägen och vält på höger sida. Man har krossat rutor för att få ut passagerare. Hela motorvägen A19 är nu helt avstängd av polis och räddningstjänst. De sex svårt skadade har flugits med helikopter till sjukhus, sa han.

Foto: Grafik: SVT

Ambassaden i krismöte

Busslinjen är populär bland svenska resenärer för att ta sig mellan Köpenhamn och Berlin.

Svenska ambassaden i Berlin uppger att de sitter i krismöte med anledning av olyckan, men att de inte kan ge några fler uppgifter i nuläget.

En stödlinje för anhöriga har inrättats, meddelar polisen i Rostock på sin twitter. Numret är: +49(0)395 570 872 000.

Kontakta oss om du vet mer eller har rörliga bilder från platsen: tipsaoss@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.