Foto: Scanpix/SVT

Mats Knutson: Hon kommer tvingas gå

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist vägrar att lämna sin post trots att styrelsen i dag uttryckt att de saknar förtroende för henne.

– Hon kommer tvingas gå, säger SVT:s Mats Knutson.

– Absolut sitter jag kvar. Det är ”business as usual” och mina medarbetare ska känna sig trygga i sitt fortsatta arbete. Det är till regeringen ni ska ställa frågan, sade Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist på fredagseftermiddagen.

Den extrainsatta pressträffen hölls kort efter att Arbetsförmedlingens styrelse gått ut med beskedet att de saknar förtroende för ledningen och Angeles Bermudez-Svankvist.

AF-chefen tvingas avgå

Tidigare under dagen framkom det även att generaldirektören under ett och ett halvt år haft mobilräkningar på 311.000 kronor efter att ha mobilsurfat på sina tjänsteresor utomlands.

Hon kommer få gå

– Det här är en exceptionell maktstrid, att en styrelse så öppet talat om att de inte har förtroende för sin genereladirektör, säger SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

Kritiken mot henne är så allvarlig att hon inte kommer att kunna sitta kvar, menar han.

– Men det är ju inte styrelsen som avgör detta utan regeringen som nu har två möjligheter. Antingen avskedar de Bermudez-Svankvist eller hela styrelsen. Jag tror att det blir Bermudez-Svankvist som kommer att tvingas gå.

Det kommer inget besked i dag, utan någon av de närmaste dagarna, tror Knutson.

”Förvånad över bedömningen”

Under den kortvariga pressträffen fortsatte generaldirektören med att rikta kritik mot Arbetsförmedlingens styrelse, som hon menar har sammanträtt flera gånger nyligen utan att någon kritik framförts mot henne.

– Jag är förvånad över styrelsens agerande, och att de nya delegaterna i styrelsen har gjort den bedömning de gjort, sade hon.

Angeles Bermudez-Svankvist lämnade inga övriga uppgifter om sitt uppdrag som generaldirektör.

Inget besked i dag

Den enda regeringsföreträdare som hittills kommenterat är finansminister Anders Borg.

– Nu ska det till en samlad bedömning från Arbetsförmedlingens sida och den ska vi ta del av, så det är för tidigt att uttala sig i den här frågan ännu, säger finansminister Anders Borg på frågan om Angeles Bermudez-Svankvist kan sitta kvar.

Enligt vad SVT erfar kommer regeringen inte att ge något besked om Bermudez-Svankvist framtid i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AF-chefen tvingas avgå

Mer i ämnet