Bert Karlsson tänker starta sitt första hem för ensamkommande flyktingbarn. Foto: SVT

Bert Karlsson vill utöka asylimperiet: Planerar hem för ensamkommande flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Bert Karlsson har hittills tjänat sina pengar på boenden för asylsökande för vuxna och familjer, så kallade tillfälliga asylboenden. Ersättningen från staten för dessa boenden är upp till 350 kronor per flykting och dygn. Men nu tänker han starta sitt första hem för ensamkommande flyktingbarn, där det ställs andra krav.

– Ja det är en annan grej, men det är inte svårare det. Vi gör det på riktigt med socionomer. Personalen har vi tagit från kommunen, berättar Bert Karlsson.

Boendet ska drivas i ett vandrarhem i Skara men det är en annan kommun han har avtalet med säger han. Vilken vill han dock inte berätta.

Ersättningen från staten för ensamkommande flyktingbarn har hittills legat på 1.900 kronor per dygn.

– Jag tar 1.400-1.500 kronor. Det går att få ner priset till det på en så här stor anläggning med plats för 25 ungdomar, säger Bert Karlsson.

SVTs tidigare granskningar ger stöd för det. Bland annat har SVT visat hur den tidigare socialdemokratiske riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson drev hem för ensamkommande flyktingbarn med en vinstmarginal på 30 procent.

Är det de höga ersättningsnivåerna som gör att du vill gå in i ensamkommande flyktingbarn?

– Javisst, det här är sjukt. Varför tror du alla dom stora riskkapitalen är inne i det här, säger Bert Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.