Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Bert Sundström reda ut vad Ryssland egentligen känner inför att Nato öppnar upp för Ukraina och Sverige i videon ovan. Foto: SVT, Storyblocks

Bert Sundström: ”Rysslands bild av Sverige kan knappast bli sämre”

Publicerad

Inför Natomötet var det ett väldigt mullrande från Moskva. Men när Finland nu är Natomedlem och Sverige getts grönt ljus har Moskvas respons varit märkligt avmättad.

Hur förändrar ett svenskt Natomedlemskap Rysslands bild av Sverige och hur stor är egentligen den ryska hotbilden mot Sverige just nu?

”Utvidgningen av Nato är ett misstag”, ”ett svenskt inträde i försvarsalliansen är negativt för Rysslands säkerhet”, ”Ryssland kommer svara på ett lämpligt sätt”.

Så lät några av den ryska utrikesministern Sergej Lavrovs första kommentarer efter att Turkiets president gett Sveriges ansökan tummen upp. För många en oväntat avmätt respons, men enligt SVT:s utrikesreporter och tidigare Rysslandskorrespondent var det helt att vänta.

Sverige och Nato

– Det beror ju på att man visste att det här beskedet skulle komma, säger Bert Sundström.

Att beskeden inte kommer som en chock betyder dock inte att de är utan laddning.

– Putin känner kanske att han blivit knivhuggen i ryggen av president Erdogan, så ilska finns det nog.

Hur stort är hotet mot Sverige från Ryssland?

Under onsdag förmiddag återupptog vice ordförande Dmitrij Medvedev sina tidigare hot om att vi står närmre ett tredje världskrig än någonsin. Men hoten i sig inte är nya, och att ett militärt angrepp mot Sverige inte är särskilt troligt, menar Sundström.

– Hotet mot Sverige ligger mer på det psykologiska planet. Jag tror det är närmast uteslutet att Ryssland skulle sätta in militär i ett angrepp mot Sverige, säger han.

Förändrar ett svenskt Natomedlemskap Rysslands syn på Sverige?

– Rysslands bild av Sverige är redan så negativ att den knappast kan bli mycket sämre.

Hör SVT:s utrikesreporter Bert Sundström reda ut vad Ryssland egentligen känner inför att Nato öppnar upp för Ukraina och Sverige i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet