Berth Milton kan snart vara fri från sina skulder som uppgått till nästan en miljard kronor. Foto: TT

Berth Miltons skatteskuld på 946 miljoner halverad

Uppdaterad
Publicerad

Berth Milton, som blivit känd som chef för ett av världens största porrimperium, fick vid årsskiftet halva sin skatteskuld på 946 miljoner kronor preskriberad. Förhoppningarna på att driva in den resterande skulden på 473 miljoner, som preskriberas den 31 december 2016, verkar heller inte vara särskilt stora. – Det är inte ofta det går att driva in sådana här jätteskulder, säger Johan Krantz på Kronofogdemyndigheten till SVT Nyheter.

Johan Krantz, verksamhetscontroller på Kronofogdemyndigheten, bekräftar för SVT att beloppen gällande Berth Miltons skuld stämmer.

– Det är ju väldigt mycket pengar det rör sig om, men skatteskulder i Sverige har en femårig preskriptionstid. Skatteverket kan också be att preskriptionstiden förlängs med fem år, vilket man gjort i det här fallet, om exempelvis personen inte har varit skriven i landet, säger han till SVT Nyheter.

I det här fallet är det en av anledningarna till varför det inte har gått att driva in skulden. Enligt Skatteverkets folkbokföring har Berth Milton varit utvandrad sedan den 23 november 1989 då han var skriven i Stockholm. Sedan dess har han varit på besök i Sverige vid ett flertal tillfällen.

Inga tillgångar att utmäta

Henrik Eriksson, kronoinspektör hos Kronofogdemyndighetens specialindrivning, är en av dem som har hand om Berth Miltons ärende och han berättar att det går att häkta en person som har skulder för att få veta om eller var den har tillgångar.

– Men det har inte varit aktuellt i det här fallet då han träffade oss i höstas och lämnade uppgifter om sina tillgångar. Ingen av tillgångarna är däremot något vi kan utmäta, säger Henrik Eriksson till SVT Nyheter.

Det går också att skicka en indrivningsbegäran till ett land för att driva in en skuld hos någon som bor utomlands. Men det fungerar bara om Sverige har ett avtal med det landet. I ärendet med Berth Milton kan det bli svårt att driva in skulden på det här sättet.

– Vi har en adress för Berth Milton i Andorra som vi antar är den riktiga, men Sverige har inte något avtal med Andorra, säger Henrik Eriksson.

4.889 euro av skulden betald

Frågan är då vilken möjlighet det finns att driva in Berth Miltons skuld. Johan Krantz hos Kronofogdemyndigheten menar att det kan bli svårt.

– Det är inte vanligt med skatteskulder i den här storleksordningen. Men med jämna mellanrum dyker det upp fall där personer kan ha skulder på 100 miljoner kronor eller mer, men väldigt sällan uppåt en miljard. Och det är inte ofta det går att få in de här jätteskulderna, säger han.

Kronofogdemyndigheten har vid två tillfällen lyckats driva in en del av Berth Miltons skuld, men i sammanhanget är det obetydliga summor.

– Lite pengar har vi lyckats driva in från Spanien. 4.207 euro i en omgång och 682 euro vid ett annat tillfälle, säger Henrik Eriksson.

Milton snart skuldfri

På frågan om det är rimligt att lagen ser ut som den gör gällande preskriptionstiden för skatteskulder svarar Johan Krantz:

– Det hör ju inte till vanligheterna att en skuld i den här storleksordningen preskriberas. Men lagen ska ju gälla alla och fungerar även för den vanliga svensken för att den ska kunna bli skuldfri. Den senaste tiden har det ju debatterats om att det är för många svenskar som är överskuldsatta. Så utifrån det perspektivet är lagen vettig.

Att lagen är utformad som den är, vettig eller ej, betyder alltså att Berth Milton inom en tvåårsperiod kan gå från att ha varit skyldig den svenska staten nästan en miljard kronor till att vara helt skuldfri.

– Om Berth Milton ser till att det inte finns några tillgångar i Sverige eller en indrivningsbegäran från ett land som Sverige har ett avtal med är han skuldfri den 1 januari 2017, säger Henrik Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.