Monica Rodrigo, generaldirektör för Rättsmedicinalverket, redogör för hur medicinska åldersbedömnigar i asylärenden kan genomföras på en pressträff i Stockholm. Foto: TT

Besked om nya ålderstester

Uppdaterad
Publicerad

Analys av visdomständer och magnetröntgen av knäleder blir de två nya analysmetoderna som ska avgöra ensamkommande flyktingbarns ålder.

Genom att analysera tandmognad och röntga knäleder ska asylsökande ensamkommande flyktingbarns medicinska ålder avgöras, det berättade Rättsmedicinalverket (RMV) vid en presskonferens på fredagsmorgonen.

RMV fick uppdraget av regeringen i maj och resultatet är att den tidigare kritiserade metoden att analysera tänder ska fortsätta användas  – i kombination med magnetröntgen av knäleder, vilket är i linje med Socialstyrelsens rekommendation.

Magnetkameraundersökningen kommer att fokusera på slutningen av en tillväxtzon i den nedre änden av lårbenet, vilket för de allra flesta sker i 22–28 års ålder. Det vetenskapliga underlag som RMV använt sig av visar dock att de allra flesta över 18 år har ett fullmoget utseende på sin knäled, vilket ger en indikation på ålder. Forskningsunderlaget är endast gjort på 800 individer och den visar även att en tredjedel som är över 18 år inte hade en fullmogen knäled.

Bara i Sverige som knäleder undersöks

I uppdraget står att bedömningen också ska utgå från ”beprövad erfarenhet”, ett kriterium som undersökning av knäleden inte uppfyller eftersom metoden inte används av något land. Därför vill RMV även utföra undersökningar av visdomständerna.

-Varje röntgenbild kommer att bedömas av två experter. För att en bedömning ska kunna göras måste experterna komma till samma slutsats, säger Elias Palm, metodansvarig vid Rättsmedicinalverket.

Det finns etniska skillnader för mognaden av både knäled och visdomständer, men för tänderna försvinner denna skillnad mot slutet av mognadsfasen. För knäleden finns tecken som tyder på att det finns socioekonomiska skillnader, men dessa skulle snarare gynna än missgynna personer i asylprocessen, berättar Elias Palm, eftersom det är rimligt att anta att dessa snarare kommer från grupper med låg än hög socioekonomisk status.

Metoderna ska inte att förstärka varandra

– De två metoderna kommer inte att förstärka varandra, utan anledningen att RMV ska använda de båda två är för att knäleden mognar senare och tänderna tidigare. Det kommer att minska glappet, säger Elias Palm.

Mängden analyser som RMV tror att de kommer att utföra ligger i storleksordningen 4000-18000 och projektledare vid RMV Ann Lemne tror att de kommer att komma igång i december i år.

Båda analyserna kommer att utföras externt och en offentlig upphandling kommer nu att inledas.

Den medicinska åldersbedömningen är frivillig och RMV kommer att kräva samtycke från de som Migrationsverket vill ska prövas.

Tveksamheter i 70 procent av fallen

Sverige har tagit emot fler ensamkommande barn och unga än något annat land i hela Europa. Många har saknat id-handlingar. Migrationsverket gör vid ansökan en initial uppskattning av åldern, men bedömningen har fått kritik för att vara osäker. Om en person inte uppenbart är över 18 år anvisas den till en kommun som ett barn.

Under året som gått har flera kommuner slagit larm om att vuxna placerats tillsammans med barn på HVB-hem och gått i skolan med minderåriga. Enligt Migrationsverket finns tveksamheter i åldern hos 70 procent av de ensamkommande som uppgett att de är mellan 15 och 17 år och som frivilligt har genomgått en medicinsk åldersprövning.

Fakta: Åldersbestämning

I fjol kom över 35 000 ensamkommande asylsökande barn och unga till Sverige. Nio av tio var pojkar.

Hittills i år är siffran betydligt lägre, drygt 1 700 till och med augusti.

Migrationsverket bedömer när asylansökan registreras om den uppgivna åldern är rimlig, men den slutliga åldersbestämningen görs först i slutet av asylprocessen.

En person som är under 18 år får mer stöd och annat boende än vuxna. De kan heller inte skickas tillbaka på samma sätt som en vuxen.

Rättsmedicinalverket fick i maj i uppdrag av regeringen att genomföra medicinska åldersbedömningar i stor skala och systemet ska vara på plats i höst.

I juli slog HD fast att tandröntgen är en rättssäker metod att använda för att bestämma ålder vid brottsfall.

Källa: Migrationsverket, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.