Socialstyrelsen ska få döma av om material ska omfördelas mellan kommuner. Foto: SVT

Beskedet från regeringen: Så ska kommunernas skyddsutrustning samordnas – och omfördelas

Uppdaterad
Publicerad

Frågan har bollats mellan myndigheter i veckor. Men nu har länsstyrelserna fått ett uttryckligt uppdrag att kartlägga kommunernas behov av skyddsmaterial. Eventuella konflikter ska skickas vidare.

Samtidigt som larmrapporterna duggat tätt om brist på skyddsutrustning hos kommunerna, så har frågan om samordning bollats mellan myndigheter under de gångna veckorna.

Regeringen gav ett uppdrag till Socialstyrelsen, som bad om hjälp från MSB och länsstyrelserna, som i sin tur bollade tillbaks en begäran till regeringen om ett uttryckligt mandat att utföra samordningen.

Nu har regeringen fattat ett beslut som ger länsstyrelsen rätt att begära in uppgifter från kommunerna. Det handlar både om skyddsutrustning för personalen och provtagningsutrustning för covid-19.

Olösta frågor skickas vidare

Länsstyrelsen ska ”verka för en samordning” och bedöma behovet av eventuella omfördelningar inom regionen.

Om frågorna inte kan lösas kan länsstyrelsen överlämna sin bedömning till Socialstyrelsen som har rätt att besluta om en omfördelning mellan kommuner och/eller regioner.

Regeringsbeslutet undertecknat av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi nådde i dag länsstyrelserna, varav några men inte alla redan börjat samla in kommunernas behov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet