Mer än hälften har svarat att läget är dåligt eller mycket dåligt vad gäller skyddskläder. Foto: SVT

Stor kartläggning: Brist på personal och material hotar äldreboenden och hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Materialbrist och personalbrist hotar kommunernas möjligheter att hantera coronakrisen inom äldreomsorg och hemtjänst. Det framgår av en ny enkät som SVT gjort med kommunernas medicinskt ansvariga sjuksköterskor. På flera håll finns också kritik mot regionernas hantering av skyddsutrustningen.

Enkäten, som skickades ut i fredags, har besvarats av drygt 182 medicinskt ansvariga sjuksköterskor. Mer än hälften av dessa, 55 procent, uppger att läget med skyddskläder är dåligt eller mycket dåligt.

Några exempel:

  • ”Beställningar stryks direkt eller levereras ej enligt plan” / Botkyrka.
  • ”De beställningar som gjorts av skyddsutrustning har ej kommit” / Trosa.
  • ”I väntan på att visirer ska komma har kommunen påbörjat att ta fram egentillverkade” / Upplands Väsby.

Kritik mot regionerna

Det framkommer också kritik mot hur regionerna hanterar fördelningen av skyddsutrustning. I 25 kommuner, framför allt i Skåne, Stockholm och Västerbotten, svarar kommunernas medicinskt ansvariga sjuksköterska att regionen inte gör en korrekt prioritering mellan kommunen och sjukvården.

När de svarande själva får ange de största utmaningarna för tillfället framhåller många också personalsituationen, att man riskerar att stå utan personal när många anställda blir sjuka den kommande tiden.

Bra kunskapsläge hos de de flesta

De allra flesta bedömer att läget är bra eller mycket bra när det gäller äldreomsorgspersonalens smittskyddskunskaper, men i 11 kommuner uppger man att kunskapen är dålig.

Vet du mer om läget inom hemtjänst eller äldreomsorg? Tipsa SVT:s reporter.

Fakta om SVT:s enkät

Enkäten skickades ut i fredags till 290 mottagare. 182 svarande ger en svarsfrekvens på 62,8 procent.

Frågorna handlade bland annat om hur man bedömde läget med skyddskläder och var de stora utmaningarna ligger inom kommunens verksamhet.

På frågan ”Hur bedömer du att läget med skyddskläder ser ut?” fördelade sig svaren så här:

Mycket bra 1,1 %

Bra 14,4 %

Varken eller 27,2 %

Dåligt 35,6 %

Mycket dåligt 20,0 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.