Utrikesdepartementet häver sin avrådan från icke nödvändiga resor till ytterligare fyra länder. Foto: TT

Beskedet från UD: Häver reseavrådan till Danmark och Norge

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet häver sin avrådan från icke nödvändiga resor till ytterligare fyra länder: Danmark, Norge, Schweiz och Tjeckien. Samtidigt förlängs reseavrådan till flera europeiska länder – bland dem Finland och Storbritannien.
– Vi har sett att både Danmark och Norge i allt större utsträckning lättat eller tagit bort restriktionerna, säger Catarina Axelsson, presskommunikatör på UD.

Från och med i dag, onsdag, lättar UD på reserekommendationerna till Danmark, Norge, Schweiz och Tjeckien. Orsaken är att länderna har lättat på restriktionerna.

– Vi har sett att både Danmark och Norge i allt större utsträckning lättat eller tagit bort restriktionerna som tidigare försvårade för inresa för svenska resenärer, säger Catarina Axelsson, presskommunikatör på UD.

Norska UD: Reglerna för in- och utresor gäller fortfarande

Både Danmark och Norge har öppnat sina gränser för svenskar, men endast från vissa delar av landet. Enligt norska UD:s pressjour gäller landets regler för in- och utresor fortfarande. Detta tills dess att de ändrats av berörd myndighet.

När man reser in i länderna bör man därför själv se över hur reglerna ser ut, enligt Catarina Axelsson på svenska UD.

– Villkoren kan snabbt förändras. Vi hänvisar därför till ländernas information, så att man vet att man får det allra senaste.

Schweiziskt karantänskrav slopat

Förra veckan beslutade schweiziska myndigheter att slopa kravet på karantän för svenskar vid inresa, något som gör att UD alltså nu häver sin reseavrådan till landet.

Samtidigt förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till 13 länder inom EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien. Beslutet gäller till den 12 augusti.

Bland annat Finland, Nederländerna och Cypern återfinns därmed alltjämt på listan över länder som får rött ljus av UD.

– Finland har fortfarande inreserestriktioner som gäller alla svenska resenärer som inte har särskilda skäl eller anknytningar till Finland, säger Catarina Axelsson.

Att flera europeiska länder under de senaste veckorna rapporterat mindre lokala utbrott påverkar inte UD:s rekommendationer i stort. Myndigheten ser i stället i första hand på hur smittspridningen i respektive länder påverkar rörelsefriheten och möjligheten för in- och utresor.

UD kommer att ta ett nytt beslut om reserekommendationerna den 12 augusti.

Inom EU, EES och Schengenområdet:

Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Irland, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederländerna, Rumänien, Slovakien, Österrike och Storbritannien.

UD har tidigare fattat beslut om avrådan för icke nödvändiga resor till övriga länder utanför EU, EES och Schengen. Det beslutet gäller till och med den 31 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.