Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Natten mot lördag öppnas den danska gränsen för skåningar Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark öppnar gränsen för skåningar

Uppdaterad
Publicerad

Danmark öppnar gränsen mot Skåne från och med natten mot lördag. Beslutet gäller personer som är folkbokförda i regionen.

Under torsdagen kom besked från Danmark om att öppna gränsen också för skåningar. Hittills har svenskar bosatta i Blekinge, Kronoberg och Västerbotten varit välkomna in i landet. Nu gäller det alltså också skåningar.

Uppgifterna bekräftades av det danska utrikesdepartementet på torsdagseftermiddagen.

Den danska gränsen är öppen för regioner som har färre än 20 smittade personer per 100 000 invånare per vecka

Gränsen öppen för utvalda regioner

Skåne finns nu med på kartan hos Statens Serum Institut i Danmark. Det innebär att Skåne nu klarar kriteriet för att skåningar ska få resa till Danmark.

– Det känns fantastiskt, för då är vi ju tillbaka nu där vi var den 13 mars när Danmark stängde gränsen för svenskar. Det betyder att vi lyckats väl med att få ner covid 19-smittan i Skåne. Vi ligger nu på ganska låga tal och det är ju det som gör att danskarna vågar ta emot oss, säger Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Skåne.

Skåningar kan åka över för dagen

Helsingörs borgmästare Benedikte Kiaer twittrade ”HURRA!” strax efter att beskedet om öppnandet av gränsen kom.

Förutom att gränsen nu öppnas för personer folkbokförda i Skåne slipper de nu också den så kallade sexdagars-regeln, det skriver DR Nyheder. Det innebär att skåningar kommer att kunna åka fram och tillbaka till Danmark över dagen.

Gränsen öppnas vid midnatt natten mot lördag, bekräftar dansk polis för SVT Skåne.

Utrikesdepartementet avrådan från att resa in i Danmark ligger dock fortfarande kvar. Ett nytt beslut väntas den 15 juli.

Så här skriver UD på sin hemsida:

”Normalt gäller inte en reseförsäkring om UD avråder från resor och det kan krävas tilläggsförsäkringar för att ha ett skydd om man beslutar sig för att resa trots UDs avrådan. Det är viktigt att kontrollera vad som ingår i en reseförsäkring och vilka villkor som gäller för den resa man bokat.

När UD avråder från resor till ett land eller område, kan man oftast få tillbaka kostnaden för en bokad charter- eller paketresa till det landet eller området. De stora reseföretagen brukar följa UDs reseråd men man bör alltid kontakta reseföretaget direkt för att ta reda på vad som gäller för den resa man beställt.”

Källa: regeringen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet