• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

I Sverige kommer vaccineringen att starta den 27 eller möjligtvis den 26 december. Det bekräftar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström för Ekot. Foto: Fredrik Sandberg / Gorm Kallestad, TT

Beskedet idag: Sverige kan börja vaccinera 27 december

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna ska börja vaccinera mot covid-19 den 27 december. Det uppger den tyska hälsovårdsministern Jens Spahn under torsdagen, rapporterar Reuters. Det bekräftar också EU-kommisionens ordförande Ursula von der Leyen på sin Twitter.

Pappersarbetet har skyndats på. På måndag håller den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ett extrainsatt möte där amerikanska Pfizer och tyska Biontechs vaccinvariant kan få klartecken.

Det kan ske dagen före dopparedagen. Sedan ska EU-länderna och kommissionen ge en sista välsignelse varpå leveranserna kan påbörjas.

Det finns en plan att alla unionens medlemsländer ska starta vaccineringen samtidigt den 27 december, men sett till vaccinsamordnare Bergströms besked till Ekot är det oklart hur strikt Sverige kommer att förhålla sig till det.

Kan starta tidigare

I Sverige kommer vaccineringen att starta den 27 eller möjligtvis den 26 december. Det bekräftar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström för Ekot.

Det förutsatt att Pfizer/Biontechs vaccin får sitt slutgiltiga godkännande den 23 december, det som EU tidigare sagt är datumet för ett eventuellt beviljande.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen bekräftar också vaccineringens startdatum på Twitter och menar att det här är ”Europas ögonblick”.

”Den 27:e, 28:e och 29:e december kommer vaccineringen att starta i EU. Vi skyddar våra medborgare tillsammans, vi är starkare tillsammans” twittrar Ursula von der Leyen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet