Foto: TT och SVT

Beskedet: Regeringen förlänger gränskontrollerna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att förlänga gränskontrollerna till och med 11 november 2016. Det beskedet ger inrikesminister Anders Ygeman till SVT Nyheter i dag.

– EU har insett Sveriges behov av gränskontrollerna och därför kan vi fatta ett längre beslut än bara en månad per taget, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.

Kontrollerna har tidigare förlängts månadsvis, men enligt ett beslut i EU får man nu förlänga gränskontrollerna i ytterligare sex månader.

Sverige inför gränskontroller

Regeringen kommer varannan månad att meddela kommissionen om hur arbetet med gränskontrollerna fortlöper.

På samma platser

Gränskontrollerna kommer som tidigare att utföras på olika platser i polisregionerna Syd, Väst och vid Öresundsbron, meddelar Anders Ygeman.

Polisen har varit ansträngda på grund av gränskontrollerna, hur ser du på deras situation nu med ytterligare sex månader?

Vi tillförde ju en kvarts miljard i nya civilanställda till polisen som bland annat ska utföra passhantering och gränskontroll, för att kunna frigöra poliser till annan verksamhet.

Behöver man tillföra ytterligare resurser?

– Polisen har en ansträngd situation, och polisen har också äskat ytterligare medel. Vi kommer komma tillbaka i höst med ytterligare besked om det, säger inrikesministern till SVT Nyheter.

Patrik Engström, kommissarie vid gränspolisen säger att de förlängda gränskontrollerna kommer att påverka polisens verksamhet.

– Polismyndigheten är ansträngd men vi kommer att kunna hantera det här men det kommer att märkas i verksamheten. Viss verksamhet kommer att behövas prioriteras ner säger Patrik Engström till SVT Nyheter.

Danmark förlänger också

Även Danmark förlänger sin gränskontroll mot Tyskland fram till den 12 november, meddelar danska regeringen i ett pressmeddelande:

”I den nuvarande situationen där man fortfarande inte hittat en hållbar lösning för att säkra EU:s yttre gränser är jag glad att vi nu har möjlighet att upprätthålla gränskontroller åtminstone fram till 12 november 2016. Vi måste ta hand om våra egna gränser, i avvaktan på gemensamma lösningar inom EU.”

Fakta/Gränskontrollerna

  • De tillfälliga inre gränskontrollerna infördes 12 november 2015 med anledning av att många sökte asyl i Sverige.
  • Gränskontrollerna innebär att man måste visa upp en giltig id-handling vid gränsen.
  • Om inresande inte har rätt att vistas i landet så avvisas personen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet