Foto: TT

Gränskontroller kan ersättas av stickprov

Uppdaterad
Publicerad

Övervakning med smarta kameror och stickprovskontroller kan komma att ersätta gränskontrollerna mot Danmark när de upphör i november.

Svenska regeringen intresserar sig nu för smarta kameror som identifierar registreringsskyltar samt stickprovskontoller, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ett land som redan tillämpar den typen av kontroll är Nederländerna, som utför stickprov i tvåmilszoner vid gränserna till Tyskland och Belgien samt använder kameror vid gränsövergångar. Urvalet om vad som ska kontrolleras närmare baseras på olika riskprofiler, som exempelvis kan handla om bilar från vissa länder.

Men det är en metod som medför risker, enligt Maartje van der Woude, professor i juridik vid universitetet i Leiden, som lett en studie där forskarna studerat militärpolisers kontroller.

-Hudfärg, nationalitet och etnicitet var starka och viktiga faktorer som det togs hänsyn till i urvalen, säger hon till radion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.