Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är tveksam till att den här myndighetsutövningen ska läggas på rederierna” Hör kritiken mot lagen som ger regeringen rätt att på eget bevåg sätta in id-kontroller. Foto: SVT

Riksdagen sa ja till snabbinförda id-kontroller – trots protester i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen har klubbat genom ett beslut om att regeringen på eget bevåg ska få införa id-kontroller. Nyordningen har redan mötts av kritik.

Med den nya lagen kan regeringen med kort varsel införa id-kontroller, liknande dem som sattes in efter flyktingströmmen 2015.

Beslutet behöver inte gå via riksdagen och gäller i ”högst sex månader”, men kan därefter förlängas sex månader i taget.

Sverige inför gränskontroller

– Jag tycker det är bättre om det ligger kvar i riksdagen. Då får man en diskussion och ett samtal. Lägger man över det till regeringen finns risk att det används lite lättvindigt, som en av- och på-knapp. Det blir inte bra, säger regionrådet Carl-Johan Sonesson (M) i Skåne.

Transportföretagens ansvar

Regeringen anser att kontrollerna kan behövas ”för att säkerställa ordning och säkerhet i landet”. Men från Ystad i söder till Haparanda i norr höjs kritiska röster.

Inte minst från transportföretagen, som får ansvara för att utföra kontrollerna och riskerar böter på upp till 250 000 kronor om deras resenärer inte har rätt id-handlingar.

– Jag ställer mig tveksam till om den typen av myndighetsutövning ska läggas på oss. Vår personal har ingen utbildning i att se om ett pass från Kirgizistan är falskt eller inte, säger Per-Ove Forsberg, vice vd för rederiet Unity Line.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av turerna kring gräns- och id-kontroller över Öresund – på 60 sekunder.. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet