Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) meddelar nu att rgeringen säger ja till en utökning av slutförvaret för det mindre farliga avfallet från kärnkraftverken. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Beskedet: Regeringen tillåter ökat förvar av kärnavfall

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen säger ja till en utökning av slutförvaret för det mindre farliga avfallet från kärnkraftverken.

– Det här är ett beslut som varit efterlängtat, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).

Besked om vad som ska hända med det radioaktiva kärnbränslet dröjer däremot till i slutet av januari.

Avfallet som bildas när de svenska kärnkraftsreaktorerna rivs ska förvaras 60 meter under Östersjöns botten i Forsmark.

SVT Nyheter kunde på tisdagen berätta att regeringen kommer att ge den kärntekniska industrin klartecken att gå vidare med utbyggnaden av slutförvaret. Och under onsdagen kom beskedet från klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

– Regeringen har i dag fattat beslut om att tillåta både fortsatt och utökad verksamhet vid slutförvaret för låg- och medelradioaktivt avfall, SFR, i Forsmark i Östhammars kommun.

Förvaret används redan i dag och har en förvaringskapacitet på 63 000 kubikmeter. Det består av fyra 160 meter långa bergssalar och ett bergrum med en 50 meter hög betongsilo. Två parallella kilometerlånga tunnlar förbinder anläggningen med markytan.

”En fortsatt process”

Regeringen har nu gett tillstånd för förvar av ytterligare 117 000 kubikmeter låg- och medelaktivt avfall. Det mesta av avfallet är driftavfall från kärnkraftverken, som filter, verktyg eller skyddskläder. Även visst radioaktivt avfall från sjukvården, veterinärvården och forskningen förvaras där.

– Det är ett beslut som varit efterlängtat under god tid. Men man måste också komma ihåg att det är en fortsatt process som nu tar vid, säger Strandhäll.

Regeringen ger så kallad tillåtlighet enligt kärntekniklagen och miljöbalken och ärendena går nu vidare till Strålsäkerhetsmyndigheten respektive mark- och miljödomstolen. Domstolens vidare prövning kan överklagas, och därtill kan regeringens beslut hamna i Högsta förvaltningsdomstolen.

Radioaktiva kärnbränslet

– Det här är komplicerad materia som medför ett stort allvar, säger klimat- och miljöministern.

Hon har ändå god förhoppning om ärendets fortsatta gång eftersom ansökan om att utöka lagringen var väl underbyggd. Det som gjort att frågan tagit tid är enligt ministern att Östhammars kommun fattade sitt beslut först i juni.

Omkring år 2045 planeras att alla svenska kärnreaktorer ska vara tagna ur drift, detta enligt underlag i det svenska kärnavfallsprogrammet. Den 27 januari ska regeringen lämna besked om slutförvaret av det långlivade kärnbränslet, som är radioaktivt och behöver förvaras i bergrum i 100 000 år, kommer att lämnas den 27 januari.

– Vi håller tidsplanen. Beslutet håller på att skrivas fram, säger Annika Strandhäll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ganska bråttom, vi har ju reaktorer som står klara för att rivas”, säger Klas Källström, projektledare SKB. Foto: SVT

Driftstart: 1988

Förvaringskapacitet: Cirka 63 000 m³

Mottagning: Cirka 600 m³/år

Drift- och underhållspersonal: Runt 30 personer

Ovanjordsdel: Kontors- och verkstadsbyggnad, terminalbyggnad, ventilationsbyggnad

Underjordsdel: Fyra bergssalar, en silo, driftcentral

Driftskostnad: cirka 40 miljoner kr/år

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer