Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag förväntar mig att vi kommer få ett positivt beslut”, säger Johan Dasht, vd för Svensk kärnbränslehantering

Kärnkraftsbranschen tillbakavisar säkerhetskritik mot slutförvaringen

Uppdaterad
Publicerad

Den teknik för slutförvaring av kärnbränsle som regeringen väntas fatta beslut om i slutet av januari är säker. Det säger Johan Dasht, vd för Svensk kärnbränslehantering som ägs av kärnkraftsbolagen och som ansökt om att slutförvara kärnbränslet. Kärnavfallsrådet vill dock se ytterligare undersökningar även om ett tillstånd ges.

I går meddelade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) att regeringen kommer att fatta beslut kring ansökan om slutförvaring av utbränt kärnbränsle den 27 januari nästa år.

Men kritiker menar att det är för tidigt att fatta ett sådant beslut – och att mer underlag behövs. Jan Linder, som tidigare var ansvarig på Strålsäkerhetsmyndigheten för att bedöma säkerheten hos kopparkapseln, sa till SVT att de kopparkapslar som kärnbränslet ska förvaras i under 100 000 år kan spricka redan om 100 år.

Välkomnar tidsplan

Johan Dasht delar inte den åsikten och han välkomnar att regeringen nu gett en tidplan för när ett beslut ska fattas. 

– Jag känner mig trygg. I oktober granskades exakt de här frågeställningarna av Strålsäkerhetsmyndigheten, som ställde sig bakom våra resultat och sa att vi har förutsättningar för bygga ett säkert slutförvar, säger han. 

Johan Dasht är optimistisk kring att regeringens beslut ska gå hans bolag tillmötes.

– Vi har forskat på det här i 40 år och bevisat att vår metod fungerar. Finland har godkänt samma metodik. Så jag förväntar mig att vi kommer att få ett positivt beslut.

Behövs fortsatt forskning

Carl-Reinhold Bråkenhielm, ordförande för Kärnavfallsrådet, en kommité som ger råd till regeringen kring slutförvaring av kärnavfall, säger till SVT att underlaget till stora delar är ”mycket tillförlitligt”. Men han menar att det behövs fortsatt forskning kring vissa delar av förvaret, något han tror finns på plats på några års sikt. 

– Det gäller särskilt den gjutjärnsinsats som bildar den stabiliserande metallen i själva kopparkapseln. Det finns belägg för att det finns processer i gjutjärnet som kan inverka på ett negativt sätt på kopparkapslarnas stabilitet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer