”Kopparkapseln kan spricka redan om 100 år”

Uppdaterad
Publicerad

Jan Linder var ansvarig på Strålsäkerhetsmyndigheten för att bedöma säkerheten hos kopparkapseln för utbränt kärnbränsle. Men han slutade, när myndigheten inte lyssnade på hans kritik.

– Det finns olösta forskningsfrågor, och risker att kopparkapseln får sprickor, redan om 100 år, säger han till SVT.

Kopparkapseln är den viktigaste delen i slutförvaret av kärnbränsle som svenska kärnkraftsföretagen vill använda.

Och det var osäkerheten om kapseln som fick den ansvarige experten att lämna strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, 2017.  Han ville inte ställa sig bakom myndighetens slutsats att slutförvaret kunde bli säkert.

– Det finns osäkerheter kring kapseln, det har vi dokumenterat i den rapport som skrevs för SSM, där står att det finns frågor man behöver forska vidare på, säger Jan Linder.

Flera risker

Jan Linder, pekar på risk för korrosion, för spänningar och något som egentligen inte undersökts – hur den miljö som skall hålla i 100 000 år påverkas av att det finns extremt stark strålning i närheten.

Flera av farhågorna framgår i Strålsäkerhetsmyndighetens tillståndsgranskningsrapport. När kopparkapseln ligger i bergrummet omges den av bentonitlera.  När vatten sipprar ner i leran, sväller den och bildar ett hårt skikt, det är meningen. Men i denna process uppstår ett tryck, som i vissa scenarier kan leda till sprickor i kopparkapseln. Det beror på att kopparen kan bli spröd. Detta skulle enligt myndighetens egna beräkningar ske med många kopparkapslar redan efter hundra år.

– Blir det sprickor, så kan vatten tränga in i kapseln och radioaktivt material kan läcka ut, och på sikt hamna i grundvattnet, säger Jan Linder.

Inte offentlig

Han ifrågasätter också att den säkerhetsgranskning som SSM gjorde inte har offentliggjorts. Jan Linder är inte motståndare till kärnkraft. Han tycker att man kan låta avfallet ligga kvar i dagens mellanförvar i Oskarshamn i väntan på bättre kunskap, där en lösning vore att hellre använda bränslet i framtida fjärde generationens kärnreaktorer, som utnyttjar energin i avfallet. Då blir slutprodukten ett avfall som är betydligt mindre farligt än det som finns idag.

Strålsäkerhetsmyndigheten har gett klartecken för slutförvaret, men Mark- och miljödomstolen sa nej, just med hänvisning till osäkerhet kring kopparkapseln. Nu är det regeringen som skall avgöra, och beslut kommer i januari.

– Jag skulle inte våga fatta beslut med de här osäkerheterna som vi har dokumenterat, säger Jan Linder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.