Skolverket ersätter nu köttet med grönt på sina möten och konferenser. Foto: Pontus Lundahl/TT, Janerik Henriksson/TT

Beskedet: Skolverket slopar köttet

Uppdaterad
Publicerad

Vegetarisk mat blir allt mer populär, och nu börjar även myndigheter att erbjuda gröna alternativ i större utsträckning.
Skolverket är en av dem.

Vid konferenser och interna möten serverar Skolverket sedan några månader tillbaka endast vegetariska luncher.

– Genom att bland annat välja vegetarisk mat påverkar vi myndighetens negativa miljöpåverkan genom mindre utsläpp av växthusgaser, säger stabschefen Katarina Tiväng.

Skolverket motiverar beslutet med att de vill vara en modern myndighet som eftersträvar att vara långsiktigt hållbara inom miljöområdet. Att servera vegetarisk kost är ett viktigt steg, menar Katarina Tiväng.

Hur kom ni på idén?

– Vi har vidtagit flera miljöåtgärder, bland annat minskade resor – istället har vi fler videokonferenser. Just inom resor och möten har vi ju möjlighet att påverka på ett ganska konkret sätt. Vi kommer utvärdera policyn på årsbasis.

”Svensk köttproduktion mest klimatsmart”

Men beslutet möter kritik från Moderaterna.

– Det innebär en snedvridning av den svenska marknaden när statliga myndigheter väljer att ta ställning för en viss kosthållning. Redan i dag lider svensk livsmedelsproduktioner under svåra förhållanden, både från internationell konkurrens och efter fjolårets svåra torka, säger riksdagsmannen John Widegren (M), partiets lantbrukspolitiska talesperson.

Den svenska livsmedelsstrategin syftar till att öka den totala livsmedelsproduktionen och nå relevanta miljömål. Tycker du vegetariska luncher ett sätt att uppnå detta?

– Svensk köttproduktion är den absolut mest klimatsmarta i världen. Beslut som leder till försämrad konkurrens för svenska bönder kan innebära att produktionen flyttas utomlands, det skulle innebär sämre resultat både för miljö och klimatet. Det är också så att svensk djurproduktion är motorn för en fungerande svensk livsmedelskedja.

Väcker inspiration

SVT Nyheter har ringt runt till andra myndigheter, bland annat Transportstyrelsen – som också börjat med köttfria alternativ.

– Transportstyrelsen har vegetariska alternativ vid interna och externa möten. Ibland som ett av flera alternativ och ibland som enda alternativ, säger pressansvarig Monica Näslund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.