Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konflikterna inom Miljöpartiet – det här är vad det handlar om. Foto: SVT

Beslut: Miljöpartiet ska ledas av två språkrör

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet ska ledas av två språkrör även i fortsättningen. Det beslutet fattades på Miljöpartiets pågående kongress i Örebro på fredagen. Vem som ska leda partiet tillsammans med Märta Stenevi avgörs på lördag.

Språkrörsfrågan har pekats ut som avgörande för vilken väg Miljöpartiets politik ska ta. Valberedningen har föreslagit omval av Märta Stenevi och nyval av Daniel Helldén. Grön Ungdom föreslår ett språkrör istället för två.

Det blir alltså valberedningens förslag med två språkrör som går segrande ur striden. Förslaget vann med siffrorna 142–112.

Om Helldén väljs kan partiets politiska inriktning ändras. Helldén har sagt att han vill ha ett tydligare fokus på klimat och miljö. Stenevi vill bredda partiet och även prata om social jämlikhet och rättvisefrågor.

De övriga manliga språkrörskandidaterna är Magnus P Wåhlin, Carl Ståhle och William Ulrici.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.