Lagen innebär att mannen kan tvingas hålla sig borta från det gemensamma hemmet, så att kvinnan kan stanna. Orsaken till att så få misshandlade får sådant skydd är att kraven är för högt ställda, anser åklagare.
Ett och ett halvt år efter att lagen infördes 2003 hade endast 53 besöks- förbud i hemmet utfärdats, jämfört med 4.000 vanliga besöksförbud per år, visar Brå:s kartläggning.
”Ett slag i luften”
-Lagen har blivit ett slag i luften. Många, många fler utsatta kvinnor skulle behöva en respit för att kunna vara hemma eller för att i lugn och ro kunna packa och lämna hemmet, säger Carina Ohlsson, ordförande i Sveriges kvinnojourers riksförbund.
Enligt lagen måste det finnas en så påtaglig risk för brott att det i praktiken är lättare och bättre att anhålla och häkta den våldsamme partnern, menar de åklagare som gett sin syn på saken.
Inga utvidgade besöksförbud
I samband med den nya lagen infördes även begreppet särskilt utvidgat besöksförbud, vilket innebar att den våldsamme inte ens fick vistas i närheten av ett område där den utsatta kvinnan befinner sig. I slutet av förra året hade inte ett enda sådant förbud utfärdats.
För att en åklagare ska kunna ta ställning till de nya varianterna på besöksförbud krävs att någon ansöker om det. Bråutredaren Olle Westlund menar att så få drabbade och poliser känner till möjligheten att väldigt få ansökningar kommer in till åklagare.
-Om den utsatta inte vet att möjligheten finns och det även brister i kunskap hos polisen, så blir det förstås inget, säger Westlund.
Det finns i lagens förarbeten inget som säger att ett brott ska ha skett för att ett besöksförbud i hemmet ska kunna vara aktuellt. Förbudet kan användas för att till exempel förhindra en misshandel. Men den möjligheten har enligt Brå aldrig utnyttjats. I samtliga fall har ett brott redan begåtts innan åklagaren beslutat om besöksförbud i hemmet.
Strängare besöksförbud
Lagen om besöksförbud ändrades den 1 september 2003.
* Besöksförbud avseende gemensam bostad får utfärdas om det finns en påtaglig risk att en person kommer att ”begå brott mot en sammanboendes liv, hälsa, frihet eller frid”. Förbudet innebär personen inte får uppehålla sig i den gemensamma bostaden. Detta besöksförbud får meddelas av åklagare i högst 30 dygn och sedan förlängas med högst sju dygn i taget.
* Redan före den 1 september 2003 kunde ett utvidgat besöksförbud utfärdas, vilket innebär att om det vanliga besöksförbudet (att inte få besöka, kontakta eller följa efter) inte är tillräckligt förbjuds mannen även att uppehålla sig i närheten av kvinnans bostad, arbetsplats eller annat ställe där hon brukar vistas. Nytt är att den som överträder det utvidgade besöksförbudet även kan förbjudas att vistas i ett ännu större område än det första och få ett särskilt utvidgat besöksförbud.
TT