Ulf Kristersson: ”Jag tänker inte dödförklara Alliansen”

Uppdaterad
Publicerad

Omröstningen om Moderaternas ledare Ulf Kristersson som statsminister blev historisk på flera sätt.

– Det var första gången som kammaren röstade nej till talmannens förslag till statsminister, sa talmannen Andreas Norlén efter omröstningen.

Moderaternas ledare Ulf Kristersson blev inte statsminister. Det stod klart när 154 av riksdagens ledamöter röstade ja till honom och 195 röstade nej. ”Historiskt” kallade moderatledaren faktumet att Centerpartiets och Liberalernas ledamöter röstade nej till en Alliansföreträdare som statsminister.

– Jag hade hoppats att Allianspartierna åtminstone hade kunnat tolerera en borgerlig statsminister idag. Det är en unik händelse, men jag tänker inte dödförklara Alliansen, sa han på en presskonferens efter omröstningen.

Regeringsbildningen

Kristersson: ”Inte långsinta sorten”

Samtidigt uteslöt han inte att han kan komma tillbaka som statsministerkandidat.

– Jag tillhör inte den långsinta sorten. Kan vi se till att genomföra Alliansens politik så kommer jag att göra allt jag kan för att det ska bli på det sättet.

Även Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor beskrev dagen som tung. Hon såg bara två alternativ att förhålla sig till. En regering med ett eller flera Allianspartier, eller en S-ledd regering.

– Några andra realistiska alternativ har inte presenterats, sa hon.

L och C: Vill se Kristersson som statsminister

Både Annie Lööf ( C)  och Jan Björklund (L) ville efter omröstningen poängtera att de gärna ville se Ulf Kristersson som statsminister, men då i en regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna.

– Ulf Kristersson är fortsatt min statsministerkandidat, sa Annie Lööf.

– Jag ser gärna att Ulf Kristersson återkommer som statsministerkandidat, sa Jan Björklund.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson reagerade i plenisalen på att anförandena kom mer att handla om vilket inflytande hans parti skulle få, än om statsministerkandidaten.

– Omröstningen var ingen överraskning direkt, sa han efteråt.

V: Omröstningen har stor betydelse

Att Ulf Kristersson förlorade statsministeromröstningen visade att Sverige inte tänkte följa den politiska utvecklingen i övriga Europa, menade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

– Där har främlingsfientliga partier fått makt på grund av att konservativa gjort sig beroende av dem. I dag stängde vi i Sverige den dörren och det har stor politisk betydelse och kan ha det under lång tid, sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet