Annie Lööf: C röstar nej till Kristersson

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet kommer varken att rösta ja eller lägga ner sina röster under omröstningen om Ulf Kristersson som statsminister, utan aktivt rösta nej. Samtidigt stänger Lööf inte helt dörren för Stefan Löfven (S) som statsminister, berättar hon i Aktuellt.

Ända sedan talman Andreas Norlén meddelat att Moderaternas ledare Ulf Kristersson ska prövas i en statsministeromröstning i riksdagen har det spekulerats i hur Centerpartiet och Liberalerna kommer att agera.

På tisdagsmorgonen meddelade Annie Lööf hur Centerpartiets ledamöter kommer att rösta.

– Vi kommer att rösta nej. Det handlar främst inte om Ulf Kristersson eller om Alliansen, utan det här handlar om att vi inte vill ge Sverigedemokraterna en maktposition, säger Annie Lööf i SVT:s Morgonstudion.

Samtidigt står C-ledaren fast vid att hon inte kommer att sätta sig i en regering med Stefan Löfven (S) som statsminister. Däremot stänger hon inte dörren för att eventuellt släppa fram S-ledaren som statsminister framöver.

– Vi ska inte stänga fler dörrar utan för min del handlar det nu om att jag har fokus på att bilda en Alliansregering och söka stöd över blockgränsen, säger Annie Lööf i SVT:s Aktuellt.

”Möjligheterna inte uttömda”

Under onsdagens statsministeromröstning har riksdagspartier tre möjliga val: Antingen rösta ja, nej eller lägga ner sina röster. En ja-röst eller en röst som läggs ner innebär att riksdagsledamoten tolererar Ulf Kristersson som statsminister.

Enligt Lööf är partiets främsta syfte att hålla ihop Alliansen och fortsätta strävan efter att hitta en blocköverskridande regering.

– Vi tycker inte att möjligheterna är uttömda där.

Moderaterna och Kristdemokraterna menar att den regering de vill bilda inte kommer att göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Men Annie Lööf menar att det inte är realistiskt.

– Jimmie Åkesson sa förra veckan att de ställer ultimatum för att stödja en sådan regering och jag vill inte sitta i en gisslansituation.

Även Liberalerna har sagt att deras riksdagsledamöter kommer att rösta nej i omröstningen på onsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet