Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M) riktar kritik mot varandra i sociala medier-poster Foto: Pontus Lundahl, TT

Kristersson om C-beslut: Unikt för ett Alliansparti att rösta nej

Uppdaterad
Publicerad

”En tung dag för Alliansen” skriver Ulf Kristersson (M) i ett inlägg på Facebook och slänger en känga åt Centerpartiet efter deras beslut att rösta nej till honom som statsminister. Annie Lööf (C) ger svar på tal i en tweet: ”Djupt missvisande”, skriver C-ledaren.

Ulf Kristersson skriver att han snarare är frustrerad än besviken nu när Centerpartiet gett beskedet att deras riksdagsledamöter kommer att rösta nej till honom som statsminister.

”Om de inte står ut med att rösta ”ja” och uttryckligen ställa sig bakom den nya regeringen, så kan de istället trycka på ”avstå” och låta oss som tror att det finns stöd för Alliansens politik, ta möjligheten att i vart fall försöka. Kunde C rösta på den gula avstå-knappen och därmed släppa fram Stefan Löfven och en S/Mp-regering tillsammans med V för fyra år sedan, borde de rimligen kunna göra det även för mig och en regering med M och Kd i morgon”, skriver Ulf Kristersson.

”Att säga nej är att ge SD inflytande”

Han fortsätter sitt inlägg med att skriva att Centerpartiets argument att inte vilja ge Sverigedemokraterna inflytande genom att inte rösta för eller lägga ner sina röster i statsministeromröstningen kommer slå tillbaka mot Centerpartiets egen politik.

”Att säga nej till att ens pröva stödet för sin egen politik i riksdagen, är att ge just SD ett orimligt stort inflytande. Det betyder både att viktiga reformer för lägre skatter, bättre företagsklimat och fler poliser förblir ogjorda, och att ytterkanterna i svensk politik får vatten på sin kvarn.”

”Är en tålmodig sort”

Ulf Kristersson verkar redan nu inse att hans möjligheter att vinna onsdagens statsministeromröstning är små och skriver att talmannen i morgon ”lär... få tillbaka stafettpinnen”. Men han skriver också att han inte ger upp kampen om att bilda regering.

”Jag är en tålmodig sort. Detta är den första omröstningen av fyra möjliga. Och jag och Moderaterna kommer fortsatt stå till förfogande för att bilda en regering som är bra för Sverige”, skriver han.

Lööf: ”Djupt missvisande”

Efter Kristerssons Facebook-inlägg har C-ledaren Annie Lööf gått ut på Twitter och kritiserat uttalandet, som hon menar är vilseledande.

Hon skriver: ”M har presenterat 2 förslag, antingen ingå i regering eller ha ett budgetsamarbete med den. Skillnaden är i praktiken ingen, i båda fallen blir man gisslan till SD. Jämförelsen med en nedlagd röst till Löfven 2014, något som även M och KD gjorde, är därför djupt missvisande”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.