Enligt socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) ska arbetsgivaren få be om intyg bara om det finns särskilda skäl, som vid upprepad korttidsfrånvaro.
Men lagförslaget möter skarp kritik. LO menar att det tar sin utgångspunkt i att alla är potentiella fuskare. Och socialdemokraterna varnar för att följden blir överbelastning i vården.
Skärpningen ska bland annat minska fusket, men ansvariga ministern Cristina Husmark Pehrsson säger att det för henne inte är det viktigaste skälet.
-Det jag tänker på är att vi nu erbjuder möjligheter till insatser i tid för människor som har problem med missbruk eller upprepad ohälsa. Det handlar alltså inte om att sätta åt någon, utan att hjälpa i tid, säger hon.
Kritik från sjukvården
Runt om i landet så är akuter och vårdcentraler redan i dag överbelastade och fulla av patienter. Risken finns att det ska kunna bli ännu värre när förslaget träder i kraft.
Därför har alla de stora facken plus Sveriges Kommuner och Landsting velat stoppa förslaget.
De får medhåll från Ylva Johansson (s), vice ordförande i Socialutskottet.
-Varför lyssnar inte regeringen på Läkarförbundet som protesterat mot förslaget? Istället för att ge vård åt patienter som verkligen behöver hjälp, kommer läkarna att tvingas att sitta och skriva sjukinntyg åt förkylda, säger Johansson till SVT Text & Webb.
Sjukskrivningar
* Varje år registreras cirka fem miljoner sjukskrivningar i landet, enligt Försäkringskassans statistik för 2004. Siffran är sjunkande.
* Det är inte själva sjukdomen som bedöms i en sjukskrivning utan arbetsförmågan. Sjukintyg krävs för den som har sjukfrånvaro i mer än sju dagar.
* Cirka 55 procent av sjukfallen avbryts under de första tre dagarna.
* Kvinnor har cirka 37 procent fler sjukdagar per anställd än män.
* Sjukskrivningar är vanligare i den kommunala sektorn än i den privata och
statliga sektorn.
Källa TT