Swish har legat nere flera gånger i år. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Betaltjänsten Swish funkar igen efter att ha legat nere

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagseftermiddagen låg betalningstjänsten Swish nere för vissa kunder, så att betalningar inte kunde genomföras. Men nu ska problemet vara löst.

”Vi arbetar med att rätta det uppkomna felet och återkommer när status har ändrats”, skrev Swish på sin hemsida.

Swish rapporterade om felet vid klockan 12.30. Enligt TT ska strulet ha upphört vid 15-tiden.

– Allt ska fungera enligt den information jag har fått, säger Per Ekwall, presskontakt på Swish, till TT.

Per Ekwall vill dock inte kommentera vad det var som orsakade driftstoppet.

Drabbade alla bankerna

Swish är ett samarbete mellan sex av Sveriges största banker. Enligt SEB:s presschef Frank Hojem drabbade dagens störning alla de banker som använder sig av Swish.

– Ibland blir det störningar hos enskilda banker men i dag verkade det som att alla var drabbade. Det tyder på att det var ett problem centralt hos Swish, säger han.

För banken Nordea varade störningarna i 25 minuter, och ingen kund hörde av sig om problemen. Även Nordea har fått uppgifter om att det rörde sig om störningar för alla banker, säger presschefen Afroditi Kellberg.

Inte första gången

Swish har legat nere flera gånger i år, och inte heller då har Swish velat kommentera vad som ligger till grund för de tillfälliga driftstörningarna. Bara under de två senaste månaderna har tjänsten haft störningar fler än tre gånger.

– Det är väldigt många som använder Swish varje dag, så det är klart att det får effekter när det inte fungerar. Samtidigt får man väl ha en förståelse för att det är avancerade system som ligger bakom för att man ska kunna skicka betalningar direkt till varandra, säger Frank Hojem.

Swish lanserades år 2012 och har i dag 6,5 miljoner användare.

SVT söker Swish för en kommentar om vad som orsakar störningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.