SVT har träffat två av de est-ryska arbetarna som konflikten handlar om. På grund av rädsla för repressalier vill de inte framträda med namn. Foto: SVT

Betongföretag stäms – anklagas utnyttja utländska arbetare

Uppdaterad
Publicerad

Lönedumpningar och utnyttjande av utländsk arbetskraft. Det är anklagelser som fackförbundet Byggnads riktar mot betongjätten Formbetong. Nu stäms bolaget på 25 miljoner kronor.

– Jag skulle vilja kalla det modernt slaveri. Det är toppen av ett isberg, så skitig som branschen är nu har den aldrig varit förut, säger Torbjörn Hagelin på fackförbundet Byggnads.

De två stridande parterna, Formbetong och Byggnads, ska mötas i Arbetsdomstolen. Där ska de göra upp om en stämningsansökan på 25 miljoner kronor som riktas mot betongbolaget. Byggnads hävdar att betongbolaget har brutit mot kollektivavtalet på sju olika punkter. 

Enligt fackförbundets beräkningar ska bolaget i genomsnitt betalat 96 kronor för lite i timmen till de utländska arbetare, i över 337 tusen arbetstimmar.

”Pågått länge”

Aldrig tidigare har Byggnads drivit ett lika omfattande ärende eller krävt en så stor summa av ett bolag för att ha brutit mot kollektivavtalet. Byggnads företrädare Torbjörn Hagelin menar att fallet har en stor principiell betydelse.  

– Det här har pågått under en lång tid, det är en diskriminering av de här arbetstagarna, säger han.

”Jobbade tills vi bröt ihop”

SVT har träffat två av de est-ryska arbetarna som konflikten handlar om. På grund av rädsla för repressalier vill de inte framträda med namn.

– Det kunde vara 15, 18 eller 24 timmar vi fick jobba, det var olika. Vi kan säga att vi jobbade tills vi bröt ihop, berättar en av de tidigare anställda.

Betongbolaget omsätter hundratals miljoner kronor och har gjort stora vinster genom att anlitas av några av Sveriges största byggbolag.

Samma företag förekommer i ytterligare ett rättsfall som ska prövas i Nyköpings tingsrätt. Där misstänks bolaget för att ha brutit mot utlänningslagen.

Slår ifrån sig

Formbetong vill inte medverka i en bandad intervju, men skriver i ett uttalande till SVT att företaget har betalat löner och ersättningar i enlighet med hur de uppfattat överenskommelsen med Byggnads. De skriver att de inte har hindrat arbetare från att vända sig till facket och att de har vidtagit åtgärder vid de tillfällen då anställda arbetat fler timmar än vad kollektivavtalet tillåtit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.