Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till fjället och hör fjällräddaren Ingemar Sköldners som nu varnar för att ge sig ut på kalfjället utan sällskap. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Måttlig lavinfara i fjällområdena

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar är i fjällen för att fira påsk. Men de äventyrslystna ska se upp – det råder nämligen lavinfara i flera fjällområden, enligt Naturvårdsverkets sajt Lavinprognoser.

Under måndagen varnas fortfarande för måttlig lavinfara i västra Vindelfjällen, södra Lapplandsfjällen, södra Jämtlandsfjällen, västra Härjedalsfjällen, Kebnekaisefjällen och Abisko/Riksgränsfjällen.

Varning under påskhelgen

Det innebär en tvåa på den femgradiga riskskalan. Fram till lördag kväll var prognosen i fyra fjällområden en trea.

Instabil snö gjorde att västra Vindelfjällen, södra Lapplandsfjällen, södra Jämtlandsfjällen och västra Härjedalsfjällen bedömdes ha betydande lavinfara med farliga förhållanden.

Drevsnöflak var det största problemet i områdena. Naturvårdsverket varnade för att hård vind, värme och nederbörd bildade tjocka drevsnöflak.

”Djupare i snötäcket finns svag snö som kan kollapsa vilket kan göra lavinerna ännu större. Det är troligt att en skidåkare eller skoteråkare kan utlösa stora laviner”, stod det på sajten om södra Lapplandsfjällen.

Rådet: Undvik lavinterräng

”Ett gott råd är att undvika lavinterräng tills snötäcket har stabiliserats.”

Enligt sajten kunde lavinerna i dessa områden bli stora nog att bryta träd och ha kraft att förstöra en bil.

”Risken att du skadas eller dör om du dras med i en lavin av den storleken är mycket stor.”

Den här varningen gällde fram till klockan 18 på lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.