Plastal tillverkar stötfångare och andra komponenter till bl.a. Volvo och Saab. I Sverige har bolaget totalt 500 anställda i Göteborg, Simrishamn och Uddevalla. I Europa finns det sammanlagt 6.000 anställda.
Handelsbankens exponering i konkursen uppgår till 2,1 miljarder kronor och uppges i huvudsak vara ”säkerställd av panter” i Plastals tillgångar. Andra banker vill inte uppge om de riskerar pengar i konkursen enligt TT.
-Fram till september var läget bra för Plastal. Men sedan har det gått snabbt utför, i takt med finanskrisen och den snabba konjunkturförsämringen som drabbats bilindustrin oerhört hårt, säger bolagets vd Roar Isaksen till TT.
-Vi har försökt spara och sälja delar av koncernen. Vi har förhandlat med bankerna och vi fick 250 miljoner kronor i kapitaltillskott av vår storägare Nordic Capital i januari. Men det har inte räckt, fortsätter Isaksen.
Jobben vid svenska fabriker i hotas
Plastal har under de senaste månaderna kraftigt dragit ner på antalet anställda vid fabriken i Simrishamn. Och konkursen gör nu att jobben vid de svenska fabrikerna nu hotas.
Utöver fabrikerna i Simrishamn och Göteborg har Plastal också en i Uddevalla där man tillverkar delar för Pininfarina. Tillverkning sker också i ett 30-tal fabriker runtom i Europa och ytterligare några i Kina.
-Styrelserna i respektive dotterbolag får nu ta ställning om bolagen ska drivas vidare, säger Roar Isaksen.
Enligt TT har huvudägaren Nordic Capital också stora problem med sina investeringar i verkstadsföretaget Finnveden och i takboxtillverkaren Thule.
En av bilindustrins största underleverantörerna
-Det här är en riktigt stor konkurs. Bolaget är en av de största underleverantörerna av plastkomponenter till den europeiska bilindustrin, säger Alexander Zuza, utredare på IF Metall till TT.
-Det handlar oftast om färskvara så det kan snabbt leda till bekymmer för exempelvis Saab och Volvo och flera andra biltillverkare i Europa.
Plastal skriver i ett pressmeddelande att ”volymerna för de två första månaderna i år är 40 procent lägre, jämfört med motsvarande period 2008”.
Stark kritik mot regeringen
Svenåke Berglie, vd för underleverantörernas organisation Fordonskomponentgruppen, är starkt kritisk till regeringens agerande. Handlingsbristen är förvånande, tycker han.
-Vi har gjort allt och förklarat för regeringen att den ska se till att kreditmarknaden fungerar, säger Berglie till TT.
-Det verkar som om Maud Olofsson (C) tror att man kan prata fram likviditet. Hade det varit fallet så hade vi varit superrika i Sverige.
Enligt Berglie har 12.000 anställda på Fordonskomponentgruppens medlemsföretag varslats om uppsägning.
Fortsatt produktion
Sammanlagt är det fyra bolag i gruppen Plastal AB som begärts i konkurs. Till konkursförvaltare har utsetts advokat Per Settergren vid advokatfirman Vinge i Göteborg. På fabrikerna får man nu jobba på i ovisshet om framtiden.
-De instruktioner vi fått från platschefen är att vi ska jobba som vanligt, säger Metallfackets ordförande på Plastal i Arendal i Göteborg, Lars-Göran Johansson.
Enda direkta förändringen till följd av konkursen blir att lönerna betalas via den statliga lönegarantin och att det finns en konkursförvaltare som tills vidare driver verksamheten vidare.
-Jag hoppas och tror att det finns någon som kan ta över, säger Johansson som är kritisk till att återbetalninstiden på de lån som finns att tillgå bara är sex månader.
-Det finns inte ett företag som klarar det på den korta tiden. I andra länder har man två-tre år, så att konjunkturen ska hinna vända.