Bilderna som visar vad som hände innan ingripandet mot nioåringen

Uppdaterad
Publicerad

Veckans brott i SVT visade i går kväll övervakningsfilmen som visar vad som hände före det omdebatterade omhändertagandet av de två minderåriga pojkarna på Malmö central den 6 februari.

Den 6 februari i år togs två minderåriga pojkar omhand av två ordningsvakter på Malmö Centralstation.

Flera vittnen filmade händelsen med mobiltelefoner och åtminstone en film publicerades i medierna. Ingripandet mot den ena, yngre pojken – i sammanhanget känd som ”nioåringen” – väckte starka känslor och ett stort antal personer kritiserade insatsen som brutal och våldsam.

Ingripande mot nioåring

Polisen är på väg

På övervakningsbilderna som hittills inte visats någonstans ser man hur de två minderåriga pojkarna står tillsammans med ordningsvakterna och allt verkar vara relativt lugnt.

Dock ser man att den yngre av pojkarna reagerar på något. Enligt uppgifter till Veckans brott ska det handla om att han får höra av vakterna att polisen är på väg.

Och när vakterna säger till pojkarna att de måste stanna kvar tills polisen kommer agerar den yngre pojken mot den ena vakten som då tar tag i honom.

Sätter sig på honom

Pojken försöker slita sig loss, sparkar på vakten och biter honom i armen. Vakterna brottar då ner nioåring och efter någon minut ser det ut som pojken slutat göra motstånd och vakterna lyfter upp honom.   

På övervakningsbilderna ser det då ut som att pojken försöker skalla den ena av vakterna som sedan sätter sig på pojken och håller fast honom.

Leif GW Persson kommenterar de nya bilderna i kvällens Veckans brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingripande mot nioåring

Mer i ämnet