Inget land vill ta emot barnen

Uppdaterad
Publicerad

Den 9-årige pojken som greps av en väktare under brutala omständigheter i Malmö, är en av de barn som kommit till Sverige från Marocko. 9-åringen ska gripas för att få vård, men reagerar med rädsla och desperation.
– De har på resans gång till Sverige säkert fått mängder av batongslag av våldsamma poliser, så de reagerar desperat när de ser någon i uniform, säger polisen Christian Frödén, till SVT Nyheter.

Christian Frödén och två kollegor till honom, grep 9-åringen i Stockholm, efter han först gripits av väktaren och sedan rymt från hemmet i Skåne.

– Vi var tre poliser som fick lägga all vår kraft för att hålla honom still. Det känns verkligen inte bra att behöva gripa en 9-årig pojke, men vi gör det för att han ska få vård, säger Christian Frödén.

Tidigare i Spanien

De marockanska barnen har tidigare tagit sig över till Spanien, men efter finanskrisen 2008, så har de flyttat sig mer norrut.

– Vi vet att Spanien, Tyskland, Danmark och Norge har liknande problem med de här barnen som vi har, säger den nationella samordnaren vid Migrationsverket, Kjell-Terje Torvik.

De söker asyl i Sverige, men vet att de med största sannolikhet, inte får asyl och de brukar stanna i Sverige i knappt ett år tills asylprocessen är färdig.

– De har lärt sig att klara sig själva och de tar sig till ett annat land och stannar där i cirka ett år. Ofta så kommer de tillbaka till Sverige, för att sen resa vidare igen, säger polisen Christian Frödén.

Gänget viktigast

Även bland det fåtal marockanska barn som fått asyl i Sverige, så har även de försvunnit.

– Deras liv kretsar kring kompisgänget och därför rymmer de, säger Kjell-Terje Torvik.

När svenska myndigheter försöker få Marocko att ta tillbaka de marockanska barnen, så anser de att de inte kan göra det.

– De säger att det inte är marockanska barn och att de inte kan ta emot dem eftersom de saknar pass eller annan giltig id-handling, säger den nationella samordnaren för flyktingbarn vid Migrationsverket,  Kjell-Terje Torvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ingripande mot nioåring

Mer i ämnet