Utrikesminister Carl Bildt Foto: Scanpix

Bildt grillas om Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Hur farligt är Ryssland? Struntar regeringen i FN? Borde Sverige göra mer för att få stopp på kriget i Syrien? Det kommer att diskuteras i dag i riksdagens stora utrikesdebatt.

Utrikesminister Carl Bildt (M) presenterar vid debatten regeringens utrikesdeklaration. Därefter kommer oppositionen och övriga partier att kritisera, lyfta hjärtefrågor och försöka att visa på splittring i alliansregeringen.

Ryssland blottar sprickor

Räkna med att oppositionen kommer att försöka få ut Carl Bildt (M) på banan om hur Rysslands militära upprustning ska bedömas. Sedan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) talat om försvaret som särintresse och vice statsministern Jan Björklund (FP) sagt att Rysslands upprustning gör att Sverige måste satsa mer pengar på försvaret, vill oppositionen veta var utrikesministern står i denna försvarsstrid där synen på Ryssland blottat sprickor inom både Moderaterna och regeringsalliansen.

Aktuella frågor som kriget i Syrien och Nordkoreas kärnvapenprov kommer att tas upp av Carl Bildt (M). Andra partier kommer att ta upp kraven på mer humanitär hjälp till flyktingar och ifrågasätta varför svenska regeringen inte skrev under brevet med krav att Syriens president Assad ska dömas av Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

FN och Palestina

Vi kan också räkna med debatt om svenska regeringen satsar för mycket på EU och europeisk utrikespolitik och struntar i FN, om svenska soldater hellre borde göra FN-insatser än som i dag agera under EU- och Nato-flagg. Och det blir debatt om Sverige fullt ut borde diplomatiskt erkänna den palestinska myndigheten, en fråga där folkpartiet och kristdemokrater är emot men en majoritet i riksdagen för.

Den utrikespolitiska debatten sänds direkt i SVT Forum från kl 9.00 i SVT2 och här på webben.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.